Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef och en gata med folk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på KI, om snabbare räntesänkningar: ”Återhämtningen skulle stå på en mer robust grund”. Foto: SVT

KI uppmanar till snabbare räntesänkningar

Uppdaterad
Publicerad

Styrräntan väntas landa på 2,25 procent före nästa sommar, men Konjunkturinstitutet (KI) vill att det ska gå snabbare. Det skriver myndigheten i en ny prognos.

Samtidigt slår den fast att konjunkturbilden inte påverkats av den senaste tidens turbulens på finansmarknaden.

I den senaste prognosen från Konjunkturinstitutet bedöms styrräntan sänkas till 3 procent innan årets slut, och vidare till 2,25 procent före nästa sommar. Men KI vill se att det går snabbare.

”Enligt Konjunkturinstitutets bedömning vore det lämpligt att gå fortare fram med räntesänkningarna. Konjunkturåterhämtningen skulle då stå på fastare grund och risken för att det skulle leda till att inflationen påtagligt överstiger 2 procent nästa år är liten”, står det i prognosen.

”Framtidsoptimism”

I samma rapport skriver man också att enligt SCB:s BNP-indikator minskade BNP det andra kvartalet i år och lågkonjunkturen fördjupades därmed.

Samtidigt har inflationen minskat snabbt den senaste tiden och reallönerna stiger åter. Det tillsammans med de förväntade räntesänkningar från Riksbanken har, enligt prognosen, bidragit till framtidsoptimism hos både hushåll och företag.

– Det som också gör hushållen positiva är att styrräntan har börjat sänkas i Sverige. Och att man förväntar sig fler räntesänkningar innan nästa sommar, säger prognoschef Ylva Hedén Westerdahl på en pressträff.

Bedöms återhämta sig senare i år

Vidare står det i prognosen att konjunkturen bedöms återhämta sig senare i år och att arbetslösheten vänder nedåt. Lågkonjunkturen på arbetsmarknaden förväntas dock bestå nästa år, och arbetslösheten uppgår då i genomsnitt till 8,2 procent.

Det är osäkert när återhämtningen sker och hur snabbt, inte minst eftersom den beror på att hushållens och företagens optimistiska förväntningar infrias, skriver KI. De senaste dagarnas turbulens på finansmarknaden har dock inte ändrat konjunkturbilden.

KI räknar också med en BNP på 0,7 procent, vilket är minskning med 0,2 procent från förra prognosen. 2025 räknar man med en BNP på 2,2 procent.

Myndigheten skriver även att inflationen förväntas bottna under andra halvåret i år och stiga svagt till 1,8 procent nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.