• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sebastian Siemiatkowski sitter i en tv-studio ikväll en gråbeige tröja

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski resonerar kring regleringar av lånemarknaden i SVT:s Ekonomibyrån. Foto: SVT

Klarnas vd: Det är dags för regleringar

Uppdaterad
Publicerad

Skulderna hos Kronofogden fortsätter att öka. Nu hävdar kreditföretaget Klarnas vd, Sebastian Siemiatkowski, att han vill se skärpningar på lånemarknaden.

– Problemet är att jag tror att vi har kommit så långt som ett bolag som Klarna kan komma med ansvar. Nu är det dags för regleringar att komma in, säger han i Ekonomibyrån.

Klarna har 47 302 betalningsföreläggande mål hos Kronofogden gällande skulder till företaget. Det visar siffror framtagna åt SVT:s Ekonomibyrån.

Antalet Klarna-skulder som gått till Kronofogden har ökat tre år i rad. Samtidigt har även det totala antalet mål hos Kronofogden ökat för tredje året i rad. Det totala skuldbeloppet hos myndigheten är i dag över 119 miljarder kronor.

Ekonomibyrån

Klarna: 80 procent har utestående faktura

– Vår utmaning är att Klarna blivit så pass stort i Sverige så att ungefär 80 procent av den svenska befolkningen har en utestående faktura hos oss hela tiden, säger Sebastian Siemiatkowski i Ekonomibyrån.

På frågan om vad kreditbolagen själva kan göra för att förhindra att de som använder deras tjänster ska hamna hos Kronofogden svarar Klarnas vd att ”lösningar som är snällare mot konsumenten” innebär att de tjänar mindre än konkurrenterna – och att han tror att de ”kommit så långt de kan” vad gäller eget ansvar.

Istället efterfrågar han regleringar av marknaden de verkar på.

– Men frågan är vad är det för lagstiftning som kommer göra att vi faktiskt får ordning på detta? När vi startade vår verksamhet så gjorde vi bara som alla andra aktörer. När vi själva började titta på det här så insåg vi att vi var tvungna att lägga om och förändra.

Missa inte Ekonomibyråns senaste avsnitt Klappar på kredit i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet