Enligt en uträkning från SBAB har en typfamilj med två barn, bil och ett bolån på tre miljoner kronor fått se sina kostnader rusa med över 100 000 kronor de senaste två åren.
– Det är ju en exempellös kostnadschock som många hushåll har drabbats av, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
Allt fler ansöker om amorteringspaus
Samtidigt har allt fler låntagare sökt och beviljats amorteringspaus. På bara ett år har antalet hushåll som fått beviljat av sin bank att slippa amortera gått från knappt 700 hushåll per månad till drygt 2 800 hushåll per månad, enligt Finansinspektionen.
Men för att få slippa amortering krävs särskilda skäl, till exempel inkomstbortfall på grund av sjukdom eller arbetslöshet. Även kraftigt ökande kostnader, som till exempel stigande elkostnader, kan vara ett skäl. Men att boräntan har stigit kraftigt går inte att hänvisa till för den som vill slippa amortera.
Flera banker menar att reglerna är luddiga. Ska man till exempel få slippa amortera när man är föräldraledig? Det är inte helt tydligt.
– Reglerna är lite luddiga och därför gör bankerna lite olika, säger Anneli Adler, privatmarknadschef på Danske Bank, och fortsätter:
– Det behövs ett förtydligande från Finansinspektionen.
Regeringen vill pausa amorteringskravet
Samtliga regeringspartier, liksom samarbetspartiet SD, sade efter valet att de vill pausa amorteringskravet. Det framgick av en enkät som SVT gjorde i slutet av september. Men ännu ligger de amorteringskrav som infördes 2016 och 2018 fast (se faktaruta).
Både Finansinspektionen och Riksbanken har sagt nej till att slopa eller pausa amorteringskravet.
Finansinspektionen har fått i uppdrag av regeringen att se över effekterna av undantagen från amorteringskraven och kommer att redovisa detta fredag 16 juni.
När måste man amortera på bolån?
År 2016 infördes ett amorteringskrav för bolån som innebär att låntagaren ska amortera 1 procent av det totala lånebeloppet per år om belåningsgraden på bostaden är över 50 procent och 2 procent om belåningsgraden är över 70 procent.
Den som till exempel har köpt en bostad för 1 miljon kronor och lånat 900 000 kronor ska amortera 18 000 kronor per år.
År 2018 infördes ett skärpt amorteringskrav som innebär att låntagaren ska amortera ytterligare 1 procent om bostadslånet är 4,5 gånger högre än hushållets årliga bruttoinkomst.
Den låntagare som har en hög belåningsgrad och inte tillräckligt hög inkomst kan alltså behöva amortera 3 procent av lånebeloppet per år.
Den som har särskilda skäl kan under en period beviljas undantag från amorteringskravet. Särskilda skäl kan till exempel vara inkomstbortfall på grund av arbetslöshet eller sjukdom. En låntagare kan också hänvisa till kraftigt stigande utgifter, men stigande räntekostnader är inte ett giltigt skäl, enligt Finansinspektionen.
Vad menas med amortering?
Att amortera betyder att du betalar tillbaka en del av ditt lån genom att betala tillbaka en summa till långivaren. Ofta betalar den som tagit ett bostadslån både ränta och amortering varje månad till banken. När du amorterar minskar ditt lån och även dina räntekostnader och kan därför ses som ett slags sparande.