• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Nordea föll efter nya penningtvättuppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Nordea föll rejält på börsen under måndagsmorgonen med anledning av uppgifterna från det finska tv-bolaget Yle om ett tv-program som handlar om penningtvätt och berör Nordea. När börsen stängde för dagen hade aktien backat 3,5 procent.

– Då dras ännu en bank in i de här misstankarna kring penningtvätt och det betyder nu att de flesta av de nordiska bankerna i Baltikum dragits in i misstänkta penningtvätthärvor. Det visar att det finns ett branschproblem, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Efter några minuters handel på måndagen hade Nordeas aktie sjunkit med runt fem procent på en annars stigande börs.

– Det är rimligt att aktien faller, fem eller sex procent är mycket både i procent och faktiska kronor. Men det är rimligt för att det är så känsligt kring penningtvätt. Det är något man inte accepterar och kan resultera både i dryga böter men också förtroendetapp, vilket är en stor del av en banks värde, säger Joakim Bornold.

Återhämtade sig under dagen

Vid lunchtid hade Nordeas aktie återhämtat sig något. När handeln på Stockholmsbörsen sedan stängde för dagen hade aktien backat 3,5 procent.

Uppdrag granskning och SVT Nyheter avslöjade nyligen att Swedbank kan ha använts för att tvätta motsvarande 40 miljarder kronor i närmare tio år.

Joakim Bornhold tycker att de misstänka penningtvätthärvor som många banker har dragits in i säger något om samtiden.

– Att det här dyker upp här nu visar att samhället har förändrat sin syn på problemet och att man ser inte genom fingrarna längre. Det är tuffare krav på bankerna och det är positivt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.