Norge och elbolag bland energikrisens vinnare

Publicerad

Många konsumenter drabbas i höst av höga elräkningar. Men i energikrisens spår finns också tydliga vinnare: vissa elbolag och oljeproducerande stater. Vårt grannland Norge är en av dem som tjänar stora summor pengar på energikrisen just nu.

Fortum och Vattenfall är två av de stora elproducenterna på den svenska elmarknaden.

– Elen som de båda bolagen gör är väldigt billig i förhållande till priserna som finns på marknaden just nu, säger Torbjörn Isacson, fristående finansanalytiker på Dagens industri.

Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning, bekräftar att bolaget tjänar på produktionssidan.

Att vinsterna skulle kunna användas till att sänka priserna för kunderna, är det något ni kan tänka er?

– Vår prissättning baseras på priserna på elbörsen Nordpool och där sätts priserna utifrån utbud och efterfrågan, säger Jonas Stenbeck till Ekonomibyrån.

Han påpekar att detta inte går att förändra utan någon form av reglering av marknaden.

ELS Analysis: ”Hoppas vinsterna används till investeringar”

Elin Akinci, energimarknadsexpert på ELS Analysis, önskar att de stora vinsterna för elbolagen i längden leder till något positivt.

– Jag hoppas att vinsterna kan generera ny produktion och att pengarna kan användas till investeringar för framtiden i den omställning som behöver göras, säger Elin Akinci.

Oljeproducerande länder vinnare

Några av de andra vinnarna är de oljeproducerande länderna. Norska staten räknar med en ökning av oljeintäkter på flera hundra procent i år jämfört med förra året.

– Genom sin produktion och export blir intäkterna för olja och gas i år ungefär 300 procent högre för norska staten jämfört med förra året, säger Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea.

Se klippet ovan med Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea, om norska statens ökade oljeintäkter och hur den närmsta framtiden lär se ut för Norges produktion och export av olja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.