Dokumenten har läckt till sajten Buzzfeed News i USA, som gett dem till det internationella journalistnätverket ICIJ, där SVT ingår.
Det är så kallade misstanke- eller penningtvättsrapporter som banker lämnar till USA:s finanspolis Fincen om misstänkt brottsliga transaktioner.
Den amerikanska bankläckan ger en unik inblick i hur knarklangare och bedragare slussar sina vinster bortom lagens långa arm, hur plundrande politiker och oligarker skyfflar pengar runt jorden som de roffat åt sig på bekostnad av vanliga människors välfärd.
”De ser dagligen konsekvenserna”
– Folk vet kanske inte så mycket om penningtvätt och bolag i skatteparadis, men de ser dagligen konsekvenserna eftersom detta är vad som gör att storskalig brottslighet lönar sig – från knark- och vapensmuggling till att sko sig på covid-19-relaterat arbetslöshetsstöd, säger Jodi Vittori, korruptionsexpert i USA.
Journalistnätverket har identifierat en rad människor som råkat illa ut på grund av penningtvätten, som annars kan förefalla abstrakt.
En av dem var 31-årige fyrabarnspappan Joe Williams i North Carolina, som dog 2014 av en överdos av den mycket dödliga opioiden fentanyl. Intäkterna från just det drogpartiet tvättades genom banksystemet till leverantören i Kina.
Ukrainskan Nadezjda Kulinitj dog i sin tur när ett nedgånget torn vid en kolgruva kollapsade 2011. Den statsägda gruvan hade förfallit och plundrats av makthavare som slussade hundratals miljoner kronor utomlands.
Tiotal politiker i dokumenten
I läckan finns tjuvar som sålt stulna buddhistiska konstskatter till gallerier i New York. Konstmarknaden är relativt oreglerad och därför lätt att använda för att tvätta pengar. Ett annat exempel är en venezuelansk fastighetsmagnat som skott sig på fattigbostäder.
I dokumenten finns tiotals politiker, deras anhöriga och medhjälpare, som Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort, fälld för ekobrott.
Här finns besynnerliga betalningar, som 14 miljoner kronor för ”konfektyr” från handelsdepartementet i det hårt korruptionsdrabbade Turkmenistan. Summan gick till ett skotskt brevlådeföretag med dold ägare och bankkonto i Lettland.
Sammanlagt i läckan syns flöden på 17 000 miljarder kronor. Trots den ofattbara summan utgör dokumenten bara 0,02 procent av de 12 miljoner rapporter som Fincen fick 2011–2017.
Fotnot: Här kan du se grafik över avslöjandet (Extern sida på engelska)