Alectas styrelseordförande Ingrid Bonde avgår, skriver pensionsbolaget i ett pressmeddelande. Foto: TT/SVT arkiv

Ordförande Ingrid Bonde lämnar Alecta

Uppdaterad
Publicerad

Alectas ordförande Ingrid Bonde får nu gå från sin post. Detta meddelar pensionsföretaget i ett pressmeddelande.

”I ett läge där det blivit allt för stort fokus på min person har jag bestämt mig för att avgå. Med ny vd och nya ledningspersoner på väg in står Alecta väl rustat för sina utmaningar. Jag behöver nu ägna min tid och min kraft åt min familj och mina övriga uppdrag”, säger Ingrid Bonde i pressmeddelandet.

Bonde är nu den andra högt uppsatta personen i företaget som får sluta. I våras fick den dåvarande vd:n Magnus Billing sparken från företaget efter Alectas misslyckade investeringar i en rad amerikanska nischbanker.

Under senare tid har Dagens industri rapporterat om hur Alecta investerat i bostadsjätten Heimstaden Bostad vars finansiella problem har blivit allt större.

FI utreder affärerna

Finansinspektionen (FI) har inlett två undersökningar riktade mot Alecta. Den första gäller Alectas riskhantering när man gått in som storägare i tre amerikanska nischbanker: Silicon Valley Bank, First Republic Bank och Signature Bank.

Det har även inletts en undersökning av Alectas investeringar i Heimstaden Bostad, där FI granskar ”aktsamhet, styrning och riskhantering”.

Styrelsens förste vice ordförande, Jan-Olof Jacke, kliver nu in som styrelseordförande fram till att ny ordförande väljs.

Redan i april sade Ingrid Bonde att hon erbjudit sig att avgå – men att styrelsen bett henne stanna på posten som arbetande ordförande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alectas styrelseordförande Ingrid Bonde säger att hon flera gånger erbjudit sig att avgå: ”Styrelsen har bett mig att stanna.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.