Piloterna på SAS säger ja till nytt kollektivavtal

Uppdaterad
Publicerad

Medlemmarna i de svenska, norska och danska pilotfacken har röstat ja till det nya kollektivavtal som förhandlats fram med flygbolaget SAS. Avtalet innebär bland annat lönesänkningar och längre arbetsveckor för piloterna. I gengäld kommer samma villkor att gälla på SAS som på dotterbolagen.

Svensk Pilotförening (SPF) skriver i ett pressmeddelande att avtalet nu tas vidare för godkännande av föreningsstyrelsen, vilket beräknas ske i mitten av nästa vecka. Eftersom SAS befinner sig under konkursskydd måste avtalet sedan godkännas av den amerikanska domstol som förvaltar ägarnas intressen.

Det nya kollektivavtalet omfattar alla piloter på SAS, även på dotterbolagen SAS Connect och SAS Link. Det innebär att alla de 450 piloter som blev uppsagda under coronapandemin erbjuds återanställning och att alla piloter får samma arbetsvillkor.

Sänkta löner och längre arbetsveckor

Avtalet innehåller även stora kostnadsbesparingar där piloterna accepterar försämrade arbetsvillkor genom lönesänkningar, säsongsflexibilitet och arbetsveckor på upp till 60 timmar.

”Många medlemmar har röstat ja i solidaritet med de yngre och har samtidigt tagit ett stort ansvar för bolaget i en svår situation” skriver SPF i pressmeddelandet.

Det är inte känt hur medlemmarna i Sverige och Norge röstade. Men i Danmark slutade omröstningen med en stark majoritet, 93 procent, för överenskommelsen. Röstdeltagandet blev 89 procent, skriver danska TV2.

Fredsplikt till 2027

Överenskommelsen mellan pilotfacken och SAS förhandlades fram efter en 15 dagar lång strejk i juli. Fler än 3 700 flyg ställdes in och hundratusentals resenärer påverkades.

Det nya kollektivavtalet ska träda i kraft den 1 oktober och ska gälla i fem år. Under den perioden gäller fredsplikt, där en ny strejk eller lock-out ses som avtalsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.