– Jag har ingen tydlig plan B. Det är som det är, säger Stina Dingfors. Foto: Niklas Kårén

Pilotstudenten Stina optimistisk – trots flygbranschens kräftgång

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kom beskedet att flygbolaget SAS varslar 5 000 anställda. Och det är bara ett symptom på hur hela flygbranschen mår mitt i coronapandemin där antalet flygningar i världen har minskat lavinartat.

– Det kan ta flera år innan man nyanställer, säger Martin Lindgran, ordförande svenska pilotförbundet.

Coronapandemin har slagit till blytungt mot mängder av branscher runt om i världen. Och en bransch som går igenom ett riktigt stålbad är flygbranschen. Nyheterna om flygbolagen i Sverige och deras kräftgång har duggat tätt sedan coronapandemin fick Europa i sitt grepp. Från fackets sida ser man bekymmersamt på framtiden.

Kan ta år

– Vi pratar nog minst två till tre år innan man behöver nyanställa piloter hos flygbolagen. Det kommer att ta ganska lång tid innan man återanställt de piloter som friställs idag, säger Martin Lindgren, ordförande för Svenska pilotförbundet.

Coronapandemin

Stina Dingfors är en av dem som siktar på att ge sig in i branschen. Hon utbildar sig till pilot på Svensk pilotutbildning i Säve i Göteborgs kommun och har lagt flera hundra tusen kronor på sin utbildning. Men är så länge tar hon krisen med ro.

– Flygbranschen har stött på kriser förut. Jag får väl jobba med något annat under tiden. Men sedan när det drar igång igen kommer jag att stå redo för att bli anställd, säger hon.

Och enligt Stina Dingfors har de andra studenterna på utbildningen en liknande inställning.

– Utbildningen kräver så pass mycket pluggande att vi hålls distraherade än så länge. Men det är klart att krisen blir ett samtalsämne, säger hon.

Krisen rubbar inte ambitionen

Många frågor som Svenska pilotförbundet får från sina medlemmar handlar om uppsägningsregler, korttidsarbete, lönegaranti och vad som sker när företag sätts i konkurs eller rekonstruktion.

– Vi kan nog se att åtminstone hälften av alla Sveriges pilotjobb försvinner tillfälligtvis och förmodligen under återstående av det här året. 

Men den pågående krisen kommer inte att få Stina Dingfors att vackla från sitt mål – att bli kapten.

– Det är som det är. Ingen vet ju hur lång tid det kommer att ta, men jag tror inte att folk kommer att sluta flyga, säger hon.

I startgroparna

Stina Dingfors får medhåll från flygexperten Jan Ohlsson.

– Flera flygbolag, speciellt lågprisbolagen, är redan i startgroparna på att restriktionerna ska lätta, säger han.

Men han menar också att flygen kan se annorlunda ut framöver.

– I Italien har man försökt med olika metoder att minska smittspridningen på planen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet