”Pengar fuckar upp mänskliga relationer”

Publicerad

Svenskarna blir allt rikare. Men mer pengar kan göra oss mindre lyckliga om vi använder dem för att ersätta relationer med andra människor, menar ekonomiprofessorn Micael Dahlen.

– Pengar fuckar på ren svenska upp mänskliga relationer, säger han i Ekonomibyrån.

Svenskarna blir rikare och rikare. Men sedan 80-talet har pengarna blivit mer och mer ojämnt fördelade. Enligt författaren och ekonomiprofessorn Micael Dahlen leder större inkomstklyftor till minskad lycka överlag.

Han menar att det snarare är för lite pengar som leder till olycka, än att mer leder till lycka.

Ekonomibyrån

– Jag kallar det för att vi lätt blir ”happykondriska”. Man har som mål att få så mycket pengar i plånboken som möjligt, och tänker att det kommer göra en förevigt lycklig. Efter ett tag märker vi att det inte går. Då kan man tro att man är mindre lycklig än vad man är, säger han i Ekonomibyrån.

Professorn: Rika människor är lyckligare

Enligt Erik Angner, nationalekonom och professor i praktisk filosofi, är rika människor i snitt mer lyckliga än mindre rika.

– Det finns i snitt en positiv korrelation mellan pengar och lycka, säger han i Ekonomibyrån.

Man kan tro att mer pengar ger mer lycka, men det beror på hur mycket pengar man har från början.

-  Den som inte har så mycket blir ganska mycket lyckligare av mer och den som redan har mycket får mindre effekt, säger Erik Angner.

Psykologen: Går inte att köpa bort olycka

Dessutom är folk med mycket pengar lite slarviga med relationer och tror att de kan köpa sig fria, säger Micael Dahlen.

Det har psykologen Anna Bennich erfarenhet av. I sitt arbete som psykoterapeut har hon träffat människor som försöker köpa bort olycka.

– Personer som kommer till mig har hört att jag jobbar med KBT och frågar om jag kan få bort deras ångest på tio gånger. Men det går ju inte. Ingen har ett ständigt välbefinnande eller är ständigt lycklig, det spelar ingen roll hur mycket pengar man har, säger hon i Ekonomibyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet