Professorn i fastighetsekonomi, Hans Lind, till höger. Foto: TT

Professor: Bopriserna bör falla med 50 procent

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande oroligt på boprismarknaden. Statistiska centralbyråns nya kvartalssiffror visar att småhuspriserna fortsätter något nedåt i storstäderna. Enligt fastighetsprofessorn Hans Lind borde de falla betydligt mer.

I åtta av Sveriges 21 län steg bopriserna något senaste kvartalet. I tre stod de stilla medan priserna sjönk i tio län. I alla tre storstadsområdena sjönk priserna. Enligt siffror från branschorganet Mäklarstatistik har priserna i till exempel Stockholm nu fallit med närmare tio procent på ett år. Professorn i fastighetsekonomi, Hans Lind, är en av Sveriges mest meriterade forskare på området. Han har jämfört den historiska utvecklingen av bland annat inkomster, BNP och räntor med boprisutvecklingen. Han har sett att det är en kurva som avviker kraftigt. Det är bopriserna.

– Priserna på svenska bostäder har i princip femdubblats sista tjugo åren. När jag tittar på priser så tittar jag också på underliggande kostnader. Utifrån det så är dagens priser absurt höga, säger han.

”Priserna bör halveras”

Enligt Hans Linds beräkningar bör bopriserna halveras för att hamna i mer normalläge.

– Den kalkylen jag gjort pekar på att priserna bör falla med femtio procent ungefär. Om de hittills fallit tio procent bör de falla fyrtio till för att hamna på en rimlig nivå, säger han.

Enligt Hans Lind borde ett rimligt riktmärke för bostadspriserna vara att en familj med normalinkomst ska kunna köpa ett radhus i en storstadsförort. Något som han anser i dag är nästan omöjligt på grund av de höga priserna.

En annan faktor som Hans Lind pekar på är all obebyggd mark utanför storstäderna. Om kommunerna skulle göra om skogs- och åkermark i större utsträckning till bostadsmark skulle priserna sjunka kraftigt, anser han.

”Ingen bobubbla”

När Stockholms Handelskammare i torsdags anordnade en debatt om det finns en bostadsbubbla eller inte så var de inbjudna representanterna från byggbranschen överens om att det inte finns någon bubbla.

Men bopriserna kan falla kraftigt ändå. Det ansåg den tidigare NCC-vd:n Peter Wågström som ansåg det inte osannolikt att priserna faller mellan 20-30 procent. Något som byggbolaget Veidekkes representant inte höll med om.

Nationalekonomen Harry Flam tror inte heller på någon bostadsbubbla. Han anser att det finns en rad så kallade fundamentala faktorer som förklarar prisuppgången. Och att det varit få spekulativa inslag på den svenska bostadsmarknaden. Men om några ekonomiska faktorer ändras kan det ändå bli ett prisfall.

– Om vi skulle få samma höjd på räntorna som före finanskrisen, det vill säga fem, sex procent för rörliga räntor, då kommer priserna att sjunka kraftigt, säger Harry Flam till SVT Nyheter.

Harry Flam debatterade mot Boverkets analytiker Bengt Hansson som är övertygad om att Sverige har en bostadsbubbla sedan flera år.

– Om man tittar på data som jag gör så är en nedgång på 20-30 procent mer rimligt att förvänta sig. Vi har haft extrema uppgångar i Sverige som vi inte sett i andra länder, säger Bengt Hansson.

Hans Lind anser att regeringen borde ta ett större ansvar för att se till att bostadspriserna planar ut över tid.

– Man bör planmässigt få ned bostadspriserna i vettig takt. Men historiskt har det aldrig sett ut så. Historiskt har det kommit en krasch genom att det har hänt något helt överraskande som till exempel en lågkonjunktur, säger Hans Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.