Coronapandemin har förvandlat köksbord, barnrum, soffor och städskrubbar världen över till kontor när myndigheter och regeringar uppmanat till hemmajobb. I Sverige rekommenderar Folkhälsomyndigheten att de som kan arbeta hemifrån ska göra det åtminstone året ut.
Flera arbetsgivare har redan meddelat att de kommer tillåta hemarbete även efter pandemin, däribland Googles Sverigeavdelning.
– Det är klart att det finns yrken där man måste vara på plats vissa tider, men jag tycker det känns väldigt förlegat att man som chef ska se till hur länge medarbetare är på plats på jobbet, säger Anna Wikland som är vd för Google i Sverige.
“Program som följer varje knapptryck”
Men den ökade flexibiliteten kommer leda till mer övervakning, varnar Magnus Henrekson. Han berättar att det redan nu finns flera mjukvarulösningar som marknadsförs till företag som tillämpar hemarbete.
– Det finns program som kan följa varje knapptryckning du gör på datorn och vilka sajter du varit inne på. De kostar nästan ingenting, berättar Magnus Henrekson.
Vad tyder på att hemarbete kommer leda till att sådana typer av system?
– Vi ser att flera amerikanska och kinesiska bolag inför övervakningssystem. Många jobbar redan i bolag som ägs av Kina och USA och styrs därifrån. Då blir det en företagspolicy, säger Henrekson och fortsätter:
– Sedan tenderar sådana här saker att smyga sig på så sakteliga. Det kommer säljas in som något bra för den anställda. När det väl har institutionaliserats går det inte att reversera.
Att arbetsgivare kommer följa medarbetarnas arbetsdag i hemmet genom övervakningsprogram låter förlegat, menar Anna Wikland, vd för Google i Sverige. Det är inget som implementerats på Google, säger hon.
– Jag tycker det är ett gammaldags sätt att leda, det känns helt fel. Det handlar om att lita på sina medarbetare. Att man tillsammans kommer överens om vad man ska leverera och sen följer upp det.