”Räntebevis olämpligt för småsparare”

Uppdaterad
Publicerad

Lägre risk än aktiemarknaden, bättre ränta än bankkonto och regelbunden avkastning i form av ränteutbetalningar – det är så Nordea marknadsför sin nya sparform räntebevis. Men räntebevisen är olämpliga för småsparare, menar flera bedömare.

På Avanza som säljer Nordeas räntebevis bloggar sparekonomen Claes Hemberg om att räntebevisen har blivit det populäraste räntesparandet bland vanligt folk, och att kunderna köper för 100 miljoner kronor i veckan, ofta utan att gå via rådgivare.

Flera andra banker har också börjat sälja sparande i företagsobligationer till småsparare. Men SEB-chefen, Annika Falkengren varnar och tycker att det många gånger är ett olämpligt sparande.

Nordeas räntebevis

– Jag tror man ska vara oerhört försiktig med vad man säljer till småsparare överlag, säger Annika Falkengren till SVT.

– Vi måste börja våga tala risk med kunderna. Det är inte alltid småsparare har uppfattat riskerna med vad de köper, och det är den dyra läxan i hela krisen.

När man sparar i ett räntebevis lånar man ut 10.000 kronor till ett enda företag under fem år. Som sparare tar  man hela risken. Om företaget går i konkurs eller inte kan betala sina skulder kan man i värsta fall bli av med varenda krona.

Men nya, hårdare,  kapitalkrav har gjort bankerna mer ovilliga att låna ut pengar till företag. Därför vill allt fler företag låna pengar genom att ge ut företagsobligationer i stället för att låna på banken. Räntan styrs av hur stor risk det är att företaget inte kan betala skulderna. Hög ränta betyder högre risk, låg ränta betyder lägre risk.

Och nu lockas småspararna av de högre räntorna. Det mest riskfyllda företagen är mest populära.

Men att spara på kreditmarknaden är en helt annan sak än att spara i aktier. Aktiespararen spekulerar förenklat i att det ska gå så bra som möjligt för företaget i framtiden. Den som sparar i företagsobligationer spekulerar i att företaget inte ska gå omkull. I går berättade vi  om stark kritik mot räntebevisen.

– Man skjuter över risken på kunden, men tar betalat som om man tar risk, menar Günther Mårder, VD på Aktiespararna.

Jan Larsson, kommunikationsdirektör på Nordea, understryker att flera banker har liknande produkter

och säger till SVT att banken informerar sina kunder om risker och villkor antingen i rådgivningsmöten, eller med information på nätbanken enligt branschens regler.

För den som inte vill riskera alla pengar på ett företag finns företagsobligationsfonder, där man sprider riskerna på flera bolag. Då förvaltar dessutom banken pengarna, och kan bedöma och parera för händelser på marknaden. Annika Falkengren tycker kreditrisker är så svåra att förstå sig på, att även sådana fonder kan vara tveksamt till vanliga småsparare.  På frågan om hon skulle rekommendera räntebevis eller företagsobligationsfonder till småsparare svarar hon:

-Jag skulle vara mycket tveksam överlag. Det kanske är lättare att köpa en blandad fond, men det gäller även då att se på utvecklingen.  Det kanske är bättre att ha pengarna på ett sparkonto som är låst ett tag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordeas räntebevis

Mer i ämnet