Syftet med förslaget är att göra det lättare att både ta och ha bostadslån genom att amorteringskravet begränsas till en procent av lånet ned till 50 procent av lånets storlek.
Idag ligger amorteringskravet på 2 procent om lånet ligger på över 70 procent av värdet på din bostad.
Men Erik Thedéen, Sveriges Riksbankschef oroar sig precis som andra kritiker för att förslaget istället riskerar att öka den svenska skuldsättningen.
– Jag tycker att det är bekymmersamt att man lägger fram ett förslag som kommer leda till ökad skuldsättning. Där tycker jag man ska ha en betydande försiktighet, säger Erik Thedéen i Aktuellt.
Skärpningen 2018 har tjänat Sverige väl
Erik Thedéen var delaktig i införandet av de skärpta amorteringskraven 2018 och menar på att de har tjänat Sverige väl.
– Skuldsättningen har då dämpats på grund av de här reglerna, det tycker jag i grund och botten har varit bra. Innebär det att man inte kan ändra på någonting? Antagligen inte.
Thedéen medger själv att han ännu inte läst utredningen men säger att hans ingång är att om nya regelverk riskerar att öka skuldsättningen krävs det övertygande argumentation för att de inte också ökar riskerna för svensk ekonomi.
– Det finns alltid anledning att fundera över den här typen av regelverk men det finns också betydande risker att ändra någonting som nu faktiskt har satt sig hos svenska folket, säger Thedéen.