• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så blir EU:s försök att bemästra energikrisen

Uppdaterad
Publicerad

EU-länderna ska stå ”skuldra vid skuldra” för att hantera energikrisen, så löd tongångarna efter fredagens extrainsatta möte mellan energiminstrarna. Stöd finns för energibesparingar, likviditetsstöd till elbolagen samt ett tak för hur mycket vissa bolag får tjäna på de rusande priserna. Men pristak på den ryska gasen lär bli mer svårsmält.

Det extrainsatta ministermötet är givetvis framkallat av det akuta läget på energifronten. Kraftigt stigande priser och minskade ryska leveranser skapar stor oro inför vintern.

Ordförandelandet Tjeckiens energiminister Jozef Sikela ser fram mot ”snabba och robusta” lösningar.

– Vi måste arbeta tillsammans med kommissionen för att nå en lösning. Det var ingen enkel diskussion och definitivt inte den sista, men vi hittade en klar riktning för det som behöver göras, säger Sikela på sin presskonferens efteråt.

Några färdiga beslut fattades inte – men det var heller inte meningen. EU-länderna skulle i stället diskutera läget och ge sina synpunkter på de planer som lagts fram, så att EU-kommissionen i nästa vecka ska kunna lämna slutliga förslag.

– Nu vet vi exakt vilken väg vi behöver gå, anser Sikela.

Fem förslag

I onsdags presenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skisserna till fem möjliga förslag för att möta och mota vinterns energikris.

Exempelvis om att sätta ett tak på hur mycket ett icke-gasbolag ska få tjäna extra på att elpriset just nu pressas upp av det rusande priset på naturgas. Pengarna utöver taket vill kommissionen att EU-länderna i stället ska kunna använda för att hjälpa sårbara hushåll och företag.

Någon form av obligatoriska krav på att spara elektricitet för att pressa ner konsumtionen under ”rusningstid” – främst på vardagmorgnar och -eftermiddagar – lär också komma. Dessutom lär man garantera likviditetsstöd till elbolagen – ett slags borgensåtagande så att de kan göra affärer och teckna långa avtal även när priserna rusar.

Svenskt stöd

Få verkar däremot tro på att det på allvar går  att sätta ett pristak på hur mycket den ryska gasen får kosta – inte minst eftersom man i så fall räknar med att Ryssland helt enkelt inte kommer att leverera någon gas alls.

Från svensk sida stödjer både S-regeringen och samtliga partier i riksdagens EU-nämnd  de skissartade förslag som kommissionen hittills presenterat. Förhoppningen är att få ned priserna i främst elområde tre och fyra i södra Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.