På topplistan över världens högst värderade företag finns sju jättar med mycket gemensamt. De kommer alla från USA, verkar inom techområdet och fullkomligt dominerar de marknader där de är verksamma.
Konstellationen kallas i vissa sammanhang för ”the magnificent seven”, och består av Facebooks ägarbolag Meta, Googles dito Alphabet, Microsoft, Amazon, Apple, Tesla och Nvidia.
Fem av sju har presenterat sina resultat de senaste dagarna, och på det stora hela överträffade man analytikernas förväntningar. Bolagens besked har i sin tur gett efterverkningar på börsen. Meta steg till exempel med hela 20 procent att de rapporterat den 1 februari.
29 procent av index
Att bolagens resultat har stort inflytande på börsen är lätt att förstå, men det är inte förrän man börjar titta på siffrorna som det blir tydligt exakt hur avgörande ”the magnificent seven” är för den bredare utvecklingen.
Ta till exempel indexet S&P 500. Indexet består av 500 av de största börsnoterade företagen i USA och brukar ofta användas som en måttstock för hur börsen mår.
I antal utgör de sju techjättarna 1,4 procent av bolagen på listan, men sett till det totala värdet utgör de hela 29 procent, skriver The Economist. Det innebär att deras rörelser får stor påverkan på hur hela indexet rör sig.
– Det här är som en helt ny superkategori av företag. När de går upp är börsen glad och då går alla pensionspengar upp, men om de skulle gå ner kan det bli väldigt stora effekter, säger Björn Jeffery.
”Tanken är att man ska ha bred täckning”
Att företagen har så stor påverkan på index kan leda till stora konsekvenser till de många sparare som investerat indexfonder, det vill säga fonder som följer till exempel S&P 500.
– I vanliga fall är tanken att man ska ha en ganska bred täckning när man köper indexfonder, man får lite av allting. Men om du nu köper en indexfond i USA står techbolagen för en väldigt stor del.