Grönsaker, kaffe, te, kakao, läsk, juice och mineralvatten är exempel på produkter som blivit billigare jämfört med 1980. Foto: Chris Anderson/TT

Så mycket dyrare har maten blivit sedan 1980

Uppdaterad
Publicerad

De snabbt stigande matpriserna har överraskat många. Bara sedan årsskiftet har maten blivit nästan 14 procent dyrare i snitt. Men blickar man längre tillbaka så har priset på mat stigit ungefär lika mycket som inflationen. Det finns dock produkter som sticker ut.

Från år 1980 och fram till augusti i år har priserna i samhället ökat 296 procent. Samtidigt har priserna på ”livsmedel och alkoholfria drycker”, enligt SCB ökat lika mycket i pris, också 296 procent. Räknat på lång sikt följer alltså matpriserna inflationen i samhället.

Men det finns också varor som sticker ut. Fisk har blivit 467 procent dyrare sedan 1980 och produktgruppen ”mjölk, ost och ägg” har stigit 381 procent.

– Fisk är den produktgrupp inom livsmedel som har ökat mest i pris sedan 1980-talet. Det är framför allt torsk och färsk lax som har ökat i pris, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Även frukt (+344 procent) och ”sötsaker och glass” (+330 procent) har stigit mer i pris än inflationen sedan 1980.

Många varor billigare

Samtidigt finns det många varor som stigit mindre i pris än den generella prisökningstakten och därmed blivit billigare om man räknar bort inflationen. Grönsaker, kaffe, te, kakao, läsk, juice och mineralvatten är exempel på produkter som blivit billigare jämfört med 1980.

Gruppen ”kaffe, te och kakao” har bara stigit 214 procent i pris sedan 1980.

Kött och bröd är två exempel på varugrupper som stigit i pris i takt med inflationen.

Och matpriserna och inflationen har inte alltid stigit lika mycket. I början av 1980-talet steg priserna på livsmedel snabbare än priserna generellt och bidrog till den tidens relativt höga inflation medan priserna på livsmedel sjönk något mellan 1990 och 2000 samtidigt som inflationen steg.

Faktaruta – så mycket priserna på olika produkter ökat sedan 1980

Inflationen total, mätt som KPI: +296 procent

Bröd och övriga spannmål: +301 procent

Kött: + 281 procent

Fisk: +467 procent

Mjölk, ost, ägg: +381 procent

Frukt: +344 procent

Grönsaker: +227 procent

Sötsaker och glass: +330 procent

Kaffe, te och kakao: +214 procent

Mineralvatten, läsk och juice: +228 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.