Flera punkter i utkastet till överenskommelsen innebär minskad skatt för höginkomsttagare. Foto: Skärmdump / Fredrik Sandberg/TT

Så påverkar uppgörelsen svenskarnas ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Den uppgörelse som nu – kanske – blir verklighet, har flera punkter som påtagligt kommer minska skatten för höginkomsttagare. Men löftena om en skattereform som även ska utjämna ekonomiska klyftor är mer oklara.

Mycket är fortfarande oklart om vad uppgörelsen i 73 punkter mellan S, MP,C och L kommer betyda för svenskarnas ekonomi. Men det finns ett antal punkter som är tydliga och färdiga.

Slopad värnskatt

Bland annat slopas värnskatten, alltså den extra skatt på fem procent som i dag läggs på inkomster över 58 500 kronor.

Regeringsbildning

Det betyder att den som tjänar 60 000 i månaden får sänkt skatt med 71 kronor i månaden. Men tjänar man 100 000 minskar skatten med  2 071 kronor varje månad.

Höjd brytpunkt

Dessutom finns löften om att höja brytpunkten, som i dag är på 42 000 i månaden. Det är ovanför det beloppet man betalar statlig skatt på 20 procent. Därmed kommer alla över den gränsen att få minskad skatt och det blir större grupper som helt slipper statlig skatt.

Jobbskatteavdrag

Man kommer också att behålla det jobbskatteavdrag som fanns med i budgeten från Moderaterna och KD.

Dessutom slopas arbetsgivaravgifter i två år för den som anställer en person som är ny på arbetsmarknaden.

Liberalernas partiledare Jan Björklund sade i går att man fått igenom mer liberal ekonomisk politik nu än under Alliansen. Och kritiken från såväl Vänsterpartiet som LO har gällt hur uppgörelsen kommer slå fördelningspolitiskt.

Löfte om skattereform

Men det finns också ett löfte om en stor skattereform under mandatperioden som ska stärka konkurrenskraften men också ”utjämna de ökande ekonomiska klyftorna”.

– Det är bra att det står, det betyder att C och L accepterar att man behöver motverka ökande klyftor, men vi är väldigt kritiska till fördelningsprofilen i överenskommelsen, säger LO-ordföranden Karl Petter Thorwaldsson till SVT Nyheter.

Enligt Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl handlar dock talet om utjämning av klyftor främst om reformer som man hoppas leder till att fler kommer i jobb. Han har inte uppfattat tankar om att ta från höginkomsttagare och ge till folk med sämre inkomster.

– Nej, vi ska sänka våra höga marginalskatter, och huvudfokus är att minska skatter på arbete och höja dem på utsläpp som skadar miljö och klimat, säger han.

Med jobbskatteavdraget menar han att många grupper kommer kunna få sänkt skatt.

Minskade ränteavdrag?

I överenskommelsen talas också om att minska hushållens skuldsättning, och det betyder att frågan om att minska ränteavdragen kommer lyftas, enligt Martin Ådahl.

Men LO-0rdföranden tycker inte att formuleringen om att utjämna klyftor är en tillräcklig garanti att det verkligen blir så:

– Nej, det är ingen garanti, det är bara formuleringarna om sänkta skatter för höginkomsttagare som är konkret formulerade med datum när det skall vara klart, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet