Sparekonomen Frida Bratt manar svenska sparare att hålla huvudet kallt under börsoron i Asien. Foto: EPA/TT

Så påverkas svenska sparare av virusoron

Uppdaterad
Publicerad

Börserna i Kina störtdök med runt åtta procent på måndagen, efter att ha hållit stängt i tolv dagar på grund av det kinesiska nyåret. Rädslan för coronaviruset får konsekvenser för den globala ekonomin, men sparekonomen Frida Bratt på Nordnet manar svenska sparare – åtminstone långsiktiga sådana – att hålla huvudet kallt.

– Att raset blev så här stort har jättemycket att göra med att de kinesiska börserna var stängda så länge. Investerare världen över har hållit andan inför öppningen. Det är därför vi inte ser något större ras på exempelvis Stockholmsbörsen – den och andra börser har redan tecknat in det här, säger Bratt.

Kina utgör en så pass stor del av världsekonomin – 20 procent – att raset ofrånkomligen får globala efterverkningar.

– Det är en jättestor osäkerhet på alla världens börser. Då påverkas man om man har globalfonder, och alla typer av fonder. De flesta marknader påverkas, säger Bratt.

Börsen riskfylld

Som svensk sparare anser Frida Bratt att man ska hålla huvudet kallt och försöka att inte dras med för mycket. Å andra sidan tror hon att osäkerheten kommer bestå så länge virusets spridning fortfarande eskalerar.

– Då får man tänka efter – vad är det för pengar jag har på börsen? Pengar jag vill ha inom kort ska inte vara där. Det här visar tydligt varför – det är riskfyllt att ha pengar på börsen, säger hon.

– I början av året såg det bra ut – låga räntor, bra konjunkturläge – men sedan dyker något sådant här upp som en svart svan och får effekter på börserna.

”Mycket är osäkert nu”

Det mer kortsiktiga sparandet bör man enligt Bratt ha i räntesparande och på sparkonto – men när det gäller långsiktigt sparande, såsom pensionssparande, bör man ha is i magen.

– Tänk att det här förhoppningsvis är en intensiv, kortvarig oro som går över när vi vet mer om viruset och får kontroll över det, säger hon.

– Börsen hatar osäkerhet och tar det säkra före det osäkra. Och mycket är osäkert just nu, framför allt hur det här slår mot Kinas tillväxt. Kina är en stor del av världsekonomin i dag, det är en stor skillnad mot Sars-utbrottet 2002-2003. Det ger en väldigt stor psykologisk effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.