• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s ekonomikommentator Alexander Noréns tips på hur man kan tänka som småsparare när de globala börserna skakar. Foto: Storyblocks/SVT

Så ska du som sparare tänka i börsoron

Uppdaterad
Publicerad

Med stora börsras på flera håll i världen under måndagen börjar många nu tänka på hur de ska göra med sitt börssparande.

– Det sista man ska göra är att drabbas av panik och agera efter det, säger Américo Fernández på SEB till TT.

Att ”sitta ned i båten” brukar vara det generella rådet när det skakar på börsen. Den uppmaningen gäller även nu, menar flera bedömare som SVT talat med.

SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén instämmer, men uttrycker att det i vissa specifika fall också går att tänka på ett annat sätt.

– Är man en långsiktig sparare och gjort en analys på en typ av bolag eller ett specifikt bolag, då är det bättre att köpa den aktien när den är billig än när den är dyr. Så då kan det vara läge om den dras ner i det allmänna raset att passa på och gå in.

Generellt gäller dock att ha ”is i magen”, enligt Norén. Den kommande veckan kommer säkerligen också att präglas av volatilitet, där börsen kommer att gå upp och ned, säger han.

”Klassiskt flockbeteende”

Rubrikerna om börsras kan dock vara skrämmande för den som sparar på börsen. SEB:s privatekonom Américo Fernández säger till TT att de som sparar inte får låta känslorna gå över i ett kortsiktigt tänk om att snabbt placera om sina besparingar.

– Det är ett klassiskt flockbeteende tyvärr och då är det hushållen som är sist på den bollen. Då är det en risk att man säljer på botten och får köpa in sig när alla rubriker är positiva igen, då det sannolikt är på toppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.