bildmontage: Nasdaq

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Japansk räntehöjning och amerikansk arbetsmarknad – experten reder ut varför börsen faller just nu. Foto: TT/Svt

Blodig dag på börsen – stora tapp världen över

Uppdaterad
Publicerad

Den globala börsmarknaden kantades på måndagen av stora fall på flera håll. Tokyobörsen stängde med det största raset sedan 1987 och i USA och Europa har det likaså lyst rött.

Samtliga av Stockholmsbörsens storbolag tappade stort på måndagsmorgonen. Under dagen återhämtade sig siffrorna något men vid stängning hade OMXS30, indexet för de 30 mest omsatta bolagen, totalt tappat 2,26 procent. Det breda indexet för hela Stockholmsbörsen visade i slutet av bankdagen ett fall på 2,57.

Aktiesparare i Sverige kan förvänta sig mer röda siffror framöver, enligt Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

– De kommande dagarna kan komma att se ut på ett liknade sätt, säger Åhrman.

Även de ledande Europabörserna i London och Paris tappade och stängde på ungefär minus 2 procent.

Störtdyk på Tokyobörsen

Morgonen inleddes med ett stort tapp på börserna i Asien. Tokyos Nikkei-index hade vid stängning fallit 12,4 procent, vilket är det största raset sedan den så kallade ”Svarta måndagen” 1987 när Nikkei föll 14,9 procent.

Enligt experter är det en kombination av faktorer som har rört till det på världens börser. I Asien och på Tokyobörsen handlar det bland annat om en räntehöjning i förra veckan, då man gick upp till 0,25 procent i styrränta, enligt Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB.

– Jag tror att det är en faktor som har gjort marknaden nervös, säger han i SVT:s direktsändning på måndagsförmiddagen.

En negativ utveckling på den amerikanska arbetsmarknaden, det geopolitiska läget i Mellanöstern och osäkerheter kring värdet av amerikanska techbolag har också bidragit till måndagens börsras, enligt Robert Bergqvist.

Fall för Tesla och krypto

New York-börsen rasade rejält i samband med öppning, och tidvis nosade Nasdaq på cirka minus 6 procent. Under dagen återhämtade sig indexen något, men stängde trots det en bra bit under nollan.

Industritunga Dow Jones avslutade handelsdagen på minus 2,6 procent medan breda S&P 500 stängde på minus 3,0 procent. Enligt CNBC blev måndagen den sämsta börsdagen för de två indexen sedan 2022. Samtidigt backade Nasdaqs kompositindex med 3,4 procent.

Bland storföretagen föll halvledarjätten Nvidia över 9 procent vid öppningen. El-bilsjätten Tesla tappade över 7 procent och Apple över 5 procent.

Också kryptovalutor har på måndagen tappat i värde. Den största kryptovalutan, Bitcoin, ligger nu på omkring 50 000 dollar, vilket innebär en nedgång på ungefär 15 procent. Den näst största kryptovalutan Ether tappade föll på måndagen med nästan 19 procent.

Här kan du se hela SVT:s sändning om det stora börsraset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.