En person går förbi en elektronisk tavla som visar aktiekurser i Tokyo på fredagen. Foto: Kyodo News via AP/TT

Tokyobörsen rasar – värsta sen Svarta måndagen

Uppdaterad
Publicerad

Börserna i Asien faller brett på måndagen. Tokyos Nikkei-index hade vid stängning fallit 12,4 procent. Det är det största raset sedan den så kallade ”Svarta måndagen” 1987 när Nikkei föll 14,9 procent.


Raset inleddes då oväntat svaga siffror för den amerikanska arbetsmarknaden ledde till global börsoro.

Dessutom har en räntehöjning i Japan stärkt den japanska yenen, något som lett till oro för hur landets exportindustri och turism kan påverkas.

Även Hongkongs Hang Seng-index backade med omkring 1 procent. Shanghais och Shenzhens kompositindex hade fallit med 0,3 respektive 0,2 procent.

Håller presskonferens för att lugna investerare

Söder om Japan på börsen i Taiwan kommer en presskonferens att hållas efter måndagens stängning för att lugna investerarnas rädsla, rapporterar Reuters.

Taiwanbörsen föll med mer än 7 procent under förmiddagshandeln, med aktier som TSMC i botten.

Även i Indien blinkar det rött, där NSE under morgonen sjunkit mer än 2 procent.

Intensiv övervakning

Den röda inledningen på handelsveckan i Asien har även fått finansministern i Sydkorea, Choi Sang-mok, att uppmana till en intensiv övervakning av finansmarknaden, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Vid lunchtid, lokal tid, hade det sydkoreanska KOSPI fallit med 5,5 procent.

Den globala börsoron inleddes redan i slutet på förra veckan efter oväntat svaga amerikanska jobbsiffror.

Stockholmsbörsen sjönk över 3 procent på fredagen. Även i London, Paris och Frankfurt stängde börserna handelsveckan på rött.

Inför öppningen på måndagen ser det dystert ut. Stockholmsbörsen ser ut att fortsätta förra veckans nedgång, enligt terminshandeln på IG Markets. Även på de ledande Europabörserna pekar det fortsatt nedåt. Frankfurtbörsen ser ut att backa närmare 2 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.