Vi får vänja oss vid lite bubblig marknad, säger Claes Hemberg. Foto: TT (Arkivfoto)

5 punkter: Så kan du som vanlig småsparare tänka

Uppdaterad
Publicerad

New York börsen har rasat kraftigt och börserna i Asien och Stockholm har följt efter. Sparekonomerna Maria Landerborn och Claes Hemberg gav fem punkter att tänka på när de gästade Morgonstudion.

1. Var långsiktig 

– Det är naturligt att börsen går upp och ner, som sparare måste man se det på lång sikt. Man kan inte stirra sig blind på enskilda dagar, säger Maria Landeborn.

2. Oroa dig inte över enskilda nedgångar 

– I det långa perspektivet har börsen stigit väldigt mycket. Att börsen går ner hör till, det måste man vara medveten om, om man sparar i aktier eller aktiefonder, säger Maria Landeborn.  

– Världsekonomin är stark, det är bara att vi är lite oroliga för räntan och det kommer vara lite bubbligt närmaste kvartalen. Det får vi vänja oss vid, säger Claes Hemberg. 

3. Om man vill ha pengar till sommaren? 

– Då ska man inte spara i aktier över huvud taget. Sparar man i aktier så ska man ha ett perspektiv på ungefär fem år eller längre för att få en god avkastning, säger Maria Landeborn.

4. När ska man sälja? 

– Det är omöjligt att veta när börsen står på topp. Tittar man tillbaka en vecka såg allting ljust ut, säger Maria Landeborn och fortsätter:

– Du behöver inte ligga sömnlös om du är långsiktigt. Men känner man att man är orolig och skulle vilja ha pengarna i år eller nästa år, då ska de inte vara på börsen. Då kan man plocka ut en del. 

5. Så kommer det gå framöver 

– Februari är ofta en stark börsmånad så vi får se hur det går. Men jag tror 2018 kan bli ett bra börsår, säger Maria Landeborn.

Claes Hemberg är inte lika positiv.

– Stockholmsbörsen är plus minus noll det senaste halvåret medan USA är upp 15 procent, så konjunkturen börjar se lite skakig ut i Sverige, säger Claes Hemberg:

– Vi har haft räntor som har fallit i 35 år, och blivit billigare och billigare. Nu plötsligt ska de stiga. Det är en väderleksförändring, det kommer en hagelstorm och vi vet inte riktigt hur vi ska klä oss för den. Men vi kommer överleva det också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.