Som väntat öppnade stockholmsbörsen på minus på tisdagsmorgonen Foto: TT

Raset på Stockholmsbörsen stannar upp

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsbörsen öppnade ner fyra procent efter de kraftiga börsfallen världen över men har nu återhämtat sig något. Samtliga branscher och storbolagsaktier tappar ungefär lika mycket.

Som väntat öppnade Stockholmsbörsen på minus på tisdagsmorgonen. OMXS30, ett index över de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen, öppnade ned 3,6 procent, rapporterar Dagen industri.

Nedgången har lugnat sig något sedan öppning och ligger vid tio-tiden på ner 1,9 procent. OMXSPI, som väger samman värdet på alla aktier som är noterade på Stockholmsbörsen, är ner 2,1 procent efter en timmes handel.

Även i Europa verkar börserna hämta sig något sedan öppning. Tyska Dax är ner 2,5 procent och CAC i Frankrike är ner 3 procent. OMX Köpenhamn ligger på minus 2,8 procent medan OSEBX Oslo ligger på ner 3,1.

SSAB ner fem procent

Bland börsens tungviktare sjunker Fingerprint Cards mest, minus 7–8 procent. Stålkoncernen SSAB är ner fem procent medan övriga storbolag faller med mellan två och fyra procent.

– Det är inte att leka med. När det faller så kraftigt två dagar i rad är det ett tecken på att placerare blivit livrädda för börsen, säger Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium, till TT.

Brett fall

Peter Malmqvist tror att det kommer att bli ett brett fall som kommer att drabba flera sektorer.

– I sådan här lägen styr ju möjligheterna att köpa och sälja en aktie mycket. Det blir framför allt de största bolagen som handeln koncentrerats till. Det som har betydelse är det som händer i Atlas Copco, Nordea och Sandvik. Alla de här bolagen som vi kan namnen på. De följer i huvudsak den internationella utvecklingen i ett sådant här läge.

Is i magen

För både aktie- och fondspararna gäller det nu att ha is i magen, råder experter. Alla marknader som betraktas som osäkra eller okända faller mer, enligt Peter Malmqvist.

– Om man ska sälja eller inte som fondsparare beror alldeles på om man har gått och varit orolig en längre tid för om man har för mycket aktier i sitt sparande. Då kan man sälja 20 procent. Det brukar vara en bra andel. Om det går ner känner man sig lugnare för att man har gjort någonting, men om det studsar upp blir man lättad över att man inte sålt allt, säger han till TT.

Även sparekonomen Maria Landeborn på Skandia manar till lugn.

– Det är naturligt att börsen går upp och ner, som sparare måste man se det på lång sikt. Man kan inte stirra sig blind på enskilda dagar, säger Maria Landeborn till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.