SAS är klart med sin rekonstruktion. Foto: Terje Pedersen/AP/TT

SAS i mål med rekonstruktion: ”Ny era”

Publicerad

SAS är i mål med sin rekonstruktion, både i Sverige och i USA.

"Det här inleder en ny era för SAS", skriver flygbolaget i ett pressmeddelande.

Bolaget beskriver det hela som framgångsrik process som ger kraft inför framtiden.

"Bolaget går ur det här som en konkurrenskraftigt och finansiellt robust flygbolag, med en stärkt kapitalstruktur och med en dedikerad och erfaren ledning", hävdar bolaget.

Tillsammans med bolagen i den alliansen som SAS nu går över till, från Star Alliance till Skyteam, har också bolaget något nytt och lockande att erbjuda kunderna, heter det.

SAS har varit indraget i en konkursskyddsprocess, ett så kallat chapter 11-förfarande vid en konkursdomstol i USA. För att klara den med framgång har ett antal villkor behövt uppfyllas, bland annat att den svenska företagsrekonstruktionen klarades av. I juni sade SAS att man hoppades kunna gå i mål under sommaren.

I oktober förra året tillkännagavs nya ägare för SAS, som tidigare hade danska och svenska staten som storägare. Danmark är kvar bland storägarna, vid sidan av bland annat flygjätten Air France-KLM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.