SVT har granskat alla 31 bolag bakom Envestios investeringsprojekt. Plattformens grundare Sergey Sergeyevs jobbade innan grundandet som finanschef på SRR. Foto: SVT

SEB och Swedbank möjliggjorde misstänkt bedrägerinätverk i Baltikum

Uppdaterad
Publicerad

I dag kan SVT Nyheter avslöja att de svenska bankerna Swedbank och SEB, trots en lång rad varningssignaler, möjliggjort för ett bolagsnätverk i Lettland som slussat mångmiljonbelopp till kryptovalutaföretag, brevlådebolag och maltesiska finansinstitut. Upp till 300 miljoner kronor är försvunna. Över två tusen europeiska investerare och småsparare har troligen förlorat allt de satsat.

Envestio var en av ett tiotal snabbväxande så kallade låneplattformar i Lettland. De erbjöd tills nyligen privatpersoner att investera med en avkastning på upp till 22 procent – pengarna skulle förmedlas till nystartade företag som korttidslån. Envestio hade sina huvudkonton först i SEB och sedan i Swedbank.

Kryptovalutafarm

Till exempel fick en kryptovalutafarm i Riga enligt Envestios hemsida, fram till januari i år, närmare fyra miljoner kronor av olika sparare.

På adressen i Riga där kryptovalutabolaget är registrerat finns i dag enbart en gammal lämnad fabriksbyggnad från sovjettiden som är helt tom.

Kryptovalutor är enligt finansbrottsexperter, en stark varningssignal om misstänkt brottslighet.

Ökända målvakter

SVT har granskat alla 31 bolag bakom Envestios investeringsprojekt. Plus ytterligare 12 bolag som tagit emot pengar via Envestios konton i SEB och Swedbank. Bakom projekten hittar vi företag i bland annat Tjeckien, Polen och Lettland som inte verkar ha någon verksamhet.

Fyra av bolagen har tidigare ägts via bolag i länder med begränsad insyn: Malta, Brittiska Jungfruöarna, Panama och Cypern. Här hittar vi flera ökända målvakter som företrätt en stor mängd bolag och som tidigare har kopplats till misstänkt penningtvätt.

Utöver de svenska bankerna hade Envestio konton i tre finansinstitut på Malta.

Nekar intervju

Enligt sparare som SVT talat med var det viktigt för att investerarna skulle lita på Envestio att de svenska storbankerna SEB och Swedbank accepterade bolaget som kund.

Swedbank säger till SVT att de ”förstått att det pågår en polisutredning runt detta”. SEB ställer inte upp på en intervju men skriver i ett mejl att de känner väl till Envestio och att de samarbetar nära myndigheterna i Baltikum för att stoppa bedrägerierna. Båda bankerna hänvisar till banksekretess.

Läs mer om bankernas åtgärder här:

Svenska bankerna om affärerna i Baltikum: Vi gör vad vi kan

Här är bolagen med många frågetecken

SVT har granskat de 31 bolag som Envestio lovat förmedla investerarnas pengar till. Plus ytterligare 12 bolag som har tagit emot pengar från Envestios konton i SEB och Swedbank.  Av de 31 bolagen saknar ungefär hälften synlig verksamhet, förutom de uppgifter som finns i bolagsregister.

Fyra av bolagen har tidigare ägts via bolag i så kallade riskjurisdiktioner, dvs. länder med begränsad insyn: Malta, Brittiska Jungfruöarna, Panama och Cypern. Här hittar vi flera ökända målvakter som företrätt en stor mängd bolag och som tidigare har kopplats till misstänkt penningtvätt.

Enligt EU:s anti-penningtvättsdirektiv är bankerna skyldiga att identifiera och verifiera sina klienter, och övervaka och anmäla misstänkta transaktioner.

Här är några av bolagen med många frågetecken.

1. Envestios ledning har upprepade gånger sagt att de inte har någon koppling till de bolag de förmedlar pengar till. Men fem av bolagen som enligt Envestio fått pengar ägs eller kontrolleras av samma familj: SRR, SIA WTS (dotterbolag till SRR) Zelta Jumts SIA, FLC Poland SP ZOO och SIA Dalberg AN. De har tillsammans fått runt motsvarande 40 miljoner kronor.  Envestios grundare Sergey Sergeyevs jobbade innan grundandet som finanschef på SRR. 

2. Sergeyevs är enda styrelseledamot i ett bolag som tagit emot pengar av Envestio, SIA Spade. Bolaget ska renovera ett studentboende. Bolaget ägs av Sergeyevs hustru. Han själv säger att bolaget fått cirka sex miljoner kronor via Envestio.  I en mailintervju med en finansbloggare säger Sergeyevs att han skrivit bolaget på hustrun för att han haft en konflikt med sitt försäkringsbolag angående en stöld av hans bil – en BMW X5.

3. Sonafresh SIA ägs av bolaget Nemo Holdings som är i konkurs/likvidation. Bolaget har en skatteskuld på runt 2,5 miljoner euro. 

4. Bentwell Business LTD har aldrig lämnat in några bokslut och företräds av en välkänd målvakt från Saint Kitts And Nevis, som förekommer i Panama Papers.

5. Ett av företagen, Ostbin Group SRO, som ska syssla med kryptovalutor är registrerat i ett bostadsområde i utkanten av Prag. Bolaget har aldrig betalat moms. Senaste årsredovisning är från 2015.

6. Det andra kryptovalutabolaget, SIA Baltreit, har en bolagsadress utanför Riga. Men på adressen finns idag enbart ett ödsligt stort utblåst betongskelett från en lämnad fabrik från sovjettiden. Det finns inga spår efter de containrar med kretskort som Sergey Sergeyevs pratar om i en intervju med SVT. Envestio lyfte på sin hemsida fram kryptovaluta som ett av huvudinvesteringsobjekten.

7. SIA Baltic Real Estate Holding har lovat utveckla en attraktiv hörntomt i centrala Riga med exklusiva lägenheter. Byggstart utlovades i oktober 2018. I maj 2020 är tomterna fortfarande helt obebyggda.

8. På hörntomten mitt emot har bolaget Zelta Jumts utlovat en ”slow-food marknad”. Även den med byggstart hösten 2018. Något spår efter bygge finns inte på den förfallna tomten.  Inte heller här syns några spår av de pengar som projektet fått, bland annat via SEB.

9. Träflisenergiverket SIA Tukums levererar värme till bland annat en kommun utanför Riga. Bolaget har fått 7,4 miljoner kronor från sparare via Envestiokontona i SEB och Swedbank. Redan i 2018 uppmärksammades bolaget stort i juli 2018 i lettisk TV och tidningar för misstänkt bedrägeri. Detta ledde till att Lettlands finansminister beordrade polisen att inleda en bedrägeriutredning.   Åtal väcktes oktober 2019.

10. SIA Rietumu Energija köper energi av SIA Tukums som också är ett Envestioprojekt. Bolaget uppger sig torka träflisen utanför energiverket med värmen de köper.  SIA Rietumu Energija har fått minst 2,7 miljoner kronor från sparare, pengar som gått igenom Envestios konton i SEB och Swedbank.  Den gröna energisektorn har länge varit en av de mest korruptionsdrabbade i Lettland. 

Många bankbyten på kort tid

- Trots att låneplattformen Envestio bara var aktiv i drygt ett år använde den sig av bankkonton i minst åtta banker och finansinstitut. Flera av dem på Malta. Huvudkontona var i svenska SEB och Swedbank. 

- SVT har gått igenom samtliga runt 200 mail som bolaget skickade till sina investerare från första november 2018 till sista mailet samma vecka bolaget släcker ned hemsidan. Flera av mailen handlar om bankbyten:

- Från starten 2018 till 3 april 2019 använder sig Envestio av ett bankkonto i svenska banken SEB:s baltiska filial. 

- Den dagen får kunderna ett mail om att bolaget samma dag byter bank till Swedbank och att alla insättningar från och med nu på SEB-kontot kommer att avvisas av banken. 

- Drygt två veckor senare, den 19 april, får kunderna ett mail om att Envestio nu även har insättningskonto i den lilla kontroversiella banken Meridian Trade Bank. Banken har kopplingar till ryske presidentens nära vän, oligarken Arkady Rotenberg. Han finns på både EU:s och USA:s sanktionslistor. Banken fick ett år tidigare böter för att ha brutit mot anti-penningtvättslagar.  Banken har även varnats av Lettlands finansinspektion för dess mycket låga egna kapital.  Kunderna får också veta att det fortfarande går bra att använda Swedbankkontot. 

- Den 27 juni får kunderna mail om att insättningar till Envestios konto I Meridian Trade Bank nu avvisas. Istället uppmanas återigen investerarna att använda Swedbankkontot. 

- Den 9 juli kommer ett nytt mail om ny bank. Denna gång är ledningen glad över att få lägga till en så kallad ”fin-tech” bank – Baltic International Bank. Enligt mailet går det fortfarande bra med Swedbank-kontot. Dock går överföringarna snabbare med den nya banken, står det i mailet. 

- När den estniske konkursförvaltaren i våras upprepade gånger kontaktade olika banker om Envestio fick han till slut svar att det förutom de nämnda bankerna (där Envestio hade två konton i SEB) fanns ytterligare konton i bland annat tre finansinstitut på Malta. Papaya Ltd, XNT Ltd och XMT Gozo. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.