Privatekonomernas tips för mer rättvis ekonomi
Inför den internationella kvinnodagen den 8 mars har Länsförsäkringar undersökt hur det ser ut med jämställdheten i Sveriges 290 kommuner. Resultaten är nedslående.
– Årets analys visar att det inte är jämställt i någon kommun, säger Stefan Westerberg.
”Kompensera den som är hemma”
Westerberg menar att även om ett stort ansvar landar på politikerna finns det mycket jämställdhetsarbete att göra i hemmet. Exempelvis att den som tar ett större ansvar för barn och hem blir ekonomiskt kompenserad för det.
– Upprätta ett eget sparande eller överför premiepensionsrätter till denne. Gör sparpengarna till enskild egendom genom äktenskapsförord för att skydda dem vid en eventuell bodelning, säger han.
”Nödlösning”
Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright, varnar dock för att enbart fokusera på att kompensera den som är hemma, eftersom det inte löser problemet med maktfördelningen i näringslivet, där kvinnor exempelvis bara innehar 11 procent av vd-posterna.
– Att kvinnor kompenseras ekonomiskt för längre föräldraledighet är en nödlösning, men det löser inte grundproblemet. En viktig uppmaning till män är att kompensera med tid till barnen, inte med pengar till partnern, säger hon.
”Våga prata om pengar”
Stefan Westerberg tycker att fler behöver våga prata om pengar med sin partner, gärna tidigt i relationen.
– Det kan tyckas oromantiskt, men för att en relation ska vara jämställd är det viktigt att lyfta frågor som påverkar bådas ekonomiska trygghet, säger han.
Några som tidigt pratade om pengar i sin relation är artisten Meira Omar och ekonomen Oskar Nordstrand, som dejtade utan att se varandra i serien Love is blind 2024.
– Vi började prata om det redan efter två veckor. Vi stod inför ett beslut om att gifta oss med varandra, så det var viktigt, säger Meira Omar.
Se mer om hur Meira och Oskar gör med sin privatekonomi i videon ovan.