En person i röd jacka står på en tom gata i en dimmig stadsmiljö. I bakgrunden syns en staty eller monument, och på gatan finns en annan människa som går.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s ekonomikommentator: Det innebär beskedet för dig. Foto: SVT

Snabb-KPIF sjunker när SCB presenterar nytt inflationsmått

Uppdaterad
Publicerad

Snabb-KPIF sjunker något jämfört med senaste ordinarie siffror för svensk inflation som presenterades för en månad sedan.

Därmed fortsätter inflationen åt rätt håll, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

– Det här innebär att Riksbanken kan fortsätta med räntesänkningar.

Statistiska centralbyrån, SCB, redovisar nu för första gången en ny indikator för inflationen, kallad ”snabb-KPI”. Indikatorn kommer från och med i dag redovisas en vecka innan det ordinarie inflationsbeskedet som presenteras en gång i månaden.

I Snabb-KPI ingår även KPIF-måttet där siffrorna inte påverkas av förändrade räntor för hushållens bolån samt KPIF-XE där även energipriserna är borträknade.

Den preliminära inflationstakten enligt KPIF sjönk från 1,2 procent i augusti till 1,1 procent i september.

SVT:s ekonomikommentator: Kan bli dubbelsänkning

Det här är fjärde månaden i rad som inflationen ligger under Riksbankens inflationsmål på 2 procent.

– Det här innebär att Riksbanken kan fortsätta med räntesänkningar, kanske till och med slå till med en dubbelsänkning, ner 0,5 när de ska ha räntemöte nästa gång i november, säger Alexander Norén.

”Efterfrågan på snabbare data”

I euroländerna har det funnits liknande tidiga inflationsbesked i många år.

John Eliasson är produktansvarig för KPI på SCB och säger att många undrat varför myndigheten är sena med snabb-KPI men nu har senaste tidens uppmärksamhet kring inflationen gjort att även Sverige kommer redovisa tidigare.

– Det finns en stark efterfrågan på snabbare data om ekonomisk statistik.

Enligt Eliasson är det troligt att det nya tidigare beskedet om inflationen är det som blir mest intressant.

– Marknaden brukar reagera på första siffran i de länder där man presenterar en snabbindikator, säger John Eliasson på SCB.

Väntas avvika med en hundradels procentenhet

Snabb-KPI håller ”god kvalité” enligt SCB och väntas inte skilja sig i någon större omfattning från ordinarie inflationssiffror.

– I snitt kommer denna preliminära siffra avvika med en hundradels procentenhets inflation, säger John Eliasson.

Detaljerat mått i ordinarie inflationsbesked

Snabb-KPI är endast en indikator för huvudmåtten. De mer detaljerade varumåtten för till exempel livsmedel, redovisas inte idag eftersom SCB anser att de siffrorna skulle bli för osäkra.

Den ordinarie publiceringen för inflationstakten i september sker den 15:e oktober.

HUR MÄTER MAN INFLATION?

KPIF visar samma prisutveckling som KPI, men utan de direkta effekterna av en ändrad penningpolitik. KPIF är Riksbankens målvariabel för inflationsmålet.

KPIF exklusive energi (KPIF-XE) och KPIF med konstant skatt (KPIF-KS) är två andra mått på inflation som beräknas av SCB på uppdrag av Riksbanken. I KPIF-XE exkluderas energivaror från KPIF och i KPIF-KS konstanthålls de skatter och subventioner som är kopplade till produkterna i KPIF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.