– Det är svårt att se någon anledning att binda räntan, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank. Foto: SVT

Sparekonomen: Läge att förbereda sig, dags att börja spara

Uppdaterad
Publicerad

Riksbankens senaste besked om att reporäntan lämnas oförändrad på -0,25 procent och att prognosen indikerar på att räntan höjs i december kvarstår. Sparekonomer menar att det kan tolkas som att det finns utrymme för att förhandla om boräntan.

Reporäntan har legat rekordlågt, på minus, under flera års tid.  I dag kom Riksbanken med beskedet att lämna reporäntan oförändrad. Men liksom tidigare indikerar prognosen att räntan mest sannolikt höjs till noll procent i december. Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank förklarade i Morgonstudion under torsdagen vad det kan komma att betyda.

– Det vi kan vara rätt säkra på är att vi går mot en tid med lägre tillväxt, säger Maria Landeborn.

Glappet mellan reporäntan och bankernas ränta är på höga nivåer.

– Det man kan tolka in i det här är att det finns utrymme för att förhandla om boräntan. Gå till banken och ifrågasätt för det finns utrymme, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

Boräntor kan höjas

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger att boräntorna kan komma att höjas lite grann i samband med höjningen i december – om den genomförs.

Frida Bratt, sparekonom Nordnet. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

– Samtidigt säger man att man kommer hålla fast vid den slacka räntebana och inte höja så mycket mer sen. Då har vi fortsatt historiskt låga nivåer på bolåneräntor, säger Frida Bratt.

Bratt menar därför att man inte ska binda räntan om de höjer reporäntan en gång. Om det blir en kraftig försvagning av ekonomin kanske man måste sänka, enligt henne.

– Har man marginaler kan man hålla sig lugn och hålla räntan rörlig. Binder man sig till banken bakbinder man sig själv eftersom man inte kan utnyttja konkurrenssituationen. Sedan måste man vara säker på att man vill bo kvar i bostaden eftersom det kan bi dyrt att bryta i förtid, säger Frida Bratt.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.