– Företaget mår inte bra, säger analytikern Ingvar Matsson.
De nya nedskrivningarna innebär en förlust efter skatt för andra kvartalet på nästan 29 miljarder. Motsvarande period 2014 var förlusten 2,3 miljarder kronor. Av den totala nedskrivningen handlar 17 miljarder kronor om Ringhals och 15 miljarder om brunkolsverksamheten.
”Detta är naturligtvis mycket negativt men speglar dessvärre den verklighet vi lever i”, skriver vd Magnus Hall i en kommentar.
Halverats
Tidigare har Vattenfall skrivit ned värdet på holländska Nuon, som köptes 2009, med 52 miljarder kronor. Marknadsvärdet på Vattenfall har nu i princip halverats på fem år, enligt Ingvar Matsson, finansanalytiker på Swedbank Markets.
– Slår man ihop nedskrivningarna från Nuon handlar det om i runda slängar 100 miljarder kronor i nedskrivningar sedan expansionsåren i Tyskland och Nederländerna. Företaget mår inte bra, säger Matsson.
– Man rör sig stadigt i fel riktning.
Det underliggande problemet, säger Mattsson, är de låga elpriserna och att det inte ser ut att bli någon vändning uppåt.
Framför sig ser han sänkta kreditbetyg för Vattenfall, vilket kommer driva upp finansieringskostnaderna. Det ligger även nya nedskärningar i – Det är egentligen det enda man kan göra. Och någon utdelning till ägaren, staten, är nog inte tänkbart i år längre.
Lägre pris
Bland tillgångarna som Vattenfall vill sälja finns bland annat den tyska brunkolsverksamhet vars värde nu skrivits ned med 15 miljarder kronor. I diskussioner med polska och tjeckiska intressenter ska en prislapp på kanske 30 miljarder för den tyska verksamheten tidigare ha diskuterats. Från det priset kan man nu dra 15 miljarder.
– Kanske måste man gå ännu lägre, säger Matsson.
Omsättningen uppgick till 36,1 miljarder kronor under kvartalet, jämfört med 36,6 miljarder kronor andra kvartalet i fjol. Magnus Hall skriver att aktiviteter ”för att identifiera ytterligare kostnadsreduktioner” fortgår inom hela organisationen.
Vattenfalls mångmiljardsmäll
Så här fördelar sig Vattenfalls nedskrivning på sammanlagt 36,3 miljarder kronor:
- Ringhals 1 och 2 17,0 miljarder.
- Brunkolsverksamheter i Tyskland 15,2 miljarder.
- Kraftverket Moorburg i Tyskland 4,0 miljarder.
- Övriga tillgångar 0,04 miljarder.
Källa: Vattenfall