Svenska miljarder i ryska bolag – oklart om några pengar finns kvar

Publicerad

I slutet av förra året hade svenska fonder investerat omkring 15 miljarder kronor i ryska bolag. Nu är Moskvabörsen stängd och ingen vet hur mycket tillgångarna är värda.

Fredrik Colliander förvaltar Carnegie Fonders Rysslandsfond. Han har bevakat Ryssland sedan slutet av 1980-talet och varit med om både uppgångar och nedgångar, men inget som detta.

– Det är en fruktansvärd situation både mänskligt och ekonomiskt. Vi vet egentligen inte hur vi ska göra, för det här är så unikt och så nytt. Det är krig, säger han.

I slutet av förra året hade svenska fonder totalt investerat omkring 15 miljarder kronor i ryska bolag. Idag vet ingen vad tillgångarna är värda eftersom Moskvabörsen håller stängt. Ryska bolag som även handlas på andra börser, har fallit kraftigt.

Sanktionerna från västvärlden mot Ryssland efter invasionen av Ukraina har slagit hårt mot ekonomin. Rubeln har rasat i värde, utländska bolag har flytt och Ryssland har hotat att beslagta utländska företag.

Räkna med att värdet är noll

Nordeas chefsekonom Annika Winsth säger till SVT att centralbanker och politiker ofta gått in och stöttat vid dramatiska nedgångar tidigare, men att situationen ser annorlunda ut idag.

– Det finns ingen politiker eller centralbank som kommer gå in och stötta och rädda de här pengarna, säger hon.

Ska man räkna med att fondandelar är värda något över huvud taget nu?

– Jag tror inte det, tyvärr.

Så sent som i höstas slog Carnegie Fonders Rysslandsfond rekord och förvaltaren Fredrik Colliander talade då varmt om välskötta ryska bolag.

Nu är frågan om man bör placera pengar i Ryssland över huvud taget.

– I nuläget när regimen har visat sin allra värsta sida skulle jag säga nej. Men faller Putin-regimen kan det hamna i en helt annan dager.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.