• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sveriges största friskolekoncern, Academedia, är på väg att säljas. Foto: TT

Sveriges största friskolekoncern ska säljas

Uppdaterad
Publicerad

Riskkapitalbolaget EQT förbereder nu en försäljning av friskolekoncernen Academedia. Affären påverkar 90.000 elever och vuxenstuderande.

Förberedelserna bekräftas för SVT Nyheter av Academedia, som i övrigt är minst sagt tystlåtna.

– Processen inför en försäljningsprocess har startat. Det är det enda jag kan säga nu, säger Niklas Ahlgren som är presskontakt på Academedia till SVT.

”Förberedelser för en försäljning”

Enligt Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog är man så tidigt i processen att man inte ens kan garantera att en försäljning blir av.

– Det har påbörjats förberedelser för en försäljning, men det betyder inte att företaget faktiskt ska säljas, säger Paula Hammerskog till SVT.

– Det har spekulerats om ett ägarbyte så nu vill vi själva gå ut med uppgifterna. Men det är en process som kan ta lång tid.

Sveriges största

Academedia är landets största friskolekoncern, med 12.500 anställda, 60.000 elever och 30.000 vuxenstuderande. Koncernen ägs av riskkapitalbolaget EQT, och det är där som beslutet tagits.

Nu inleds processen med att stämma av intresset och träffa eventuella köpare, enligt Paula Hammerskog så siktar man framförallt på en börsnotering av koncernen.

Under dagen ska man börja informera de anställda och gå ut med information på hemsida och dylikt, förhoppningen är att föräldrar till de 60.000 eleverna ska nås av informationen på det sättet.

Kritik från facket

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand är skeptisk till nyheten.

– Jag blev förvånad när jag hörde det här. EQT har ägt Academedia i bara fem år. Det är alldeles för kort tid för att som ägare ta ansvar för skolor. De nya ägarna måste skapa trygghet och långsiktighet för elever och lärare. Skolan är för viktig för att vara del av en kvartalsekonomi. Vi kan inte ha ägare som tänker korsiktigt, säger hon till TT.

Men Paula Hammerskog menar att ägarbytet inte kommer att påverka undervisningen.

Finns det någon anledning till oro om man har barn i era skolor?

– Ingen ska vara bekymrad. Vi har bytt ägare förut och all erfarenhet säger att det betydde väldigt lite ute på enheterna. Det som hände när EQT köpte Academedia var att man gjorde en stor satsning på kvalitetsutveckling, men ägaren själv märkte man inte av, menar Paula Hammerskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.