• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Här förklarar Anita Fink Knudsen de tre förändringarna. Foto: TT

Tre förändringar i skattelagstiftningen som påverkar din ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet trädde ett antal förändringar i skattelagstiftningen i kraft som kan påverka din privatekonomi. SVT Nyheter listar här förändringar som kan få en direkt påverkan på din plånbok.

Den första januari 2022 sänks skatten för flera stora grupper i samhället. Ett höjt jobbskatteavdrag ger mer pengar tillbaka för alla som har ett arbete. Den som arbetar heltid kan räkna med minst 200 kronor extra i plånboken per månad.

Skatten sänks även på pensionerna vilket innebär omkring 150 kronor mer i plånboken i månaden för den som har en pension på 13 000 kronor.

Personer som har sjuk- och aktivitetsersättning får genom en skattereduktion en skattesänkning på i genomsnitt 10 000 kronor per år.

Skattereduktion för gåvor

Det blir mer förmånligt för den som vill skänka pengar till social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning. Redan tidigare kunde den som skänker pengar till något av ovanstående få tillbaka 25 procent av det skänkta beloppet genom ett skatteavdrag.

Nu höjs taket från 6 000 till 12 000 kronor vilket innebär att man som mest kan få tillbaka 3 000 kronor på skatten om man skänker 12 000 kronor eller mer.

Rättelse: I en tidigare version skrev SVT Nyheter att en lagändring gör det möjligt att hyra ut personliga ägodelar skattefritt upp till 20 000 kronor per år, samt att en skattereduktion för reparation och underhåll av prylar införs från och med årsskiftet. Det stämmer inte. Det var regeringsförslag som inte har godkänts av riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.