De tre som åtalats är Saabs tidigare styrelseordförande och vd Victor Muller, tidigare vd Jan Åke Jonsson samt företagets tidigare chefsjurist Kristina Geers. De åtalas för grovt försvårande av skattekontroll och för grovt svindleri av Vänersborgs tingsrätt.
– Jag menar att de bland annat farit med vilseledande information till media våren 2011. De stod inför media och sade att företaget har haft en god likviditet samtidigt som företaget hade stora problem med likviditeten och leverantörsskulder på hundratals miljoner kronor. Några dagar senare, efter att de framträtt i media, kommer det fram att Saab hade leverantörsskulder på 695 miljoner kronor till 905 underleverantörer, säger chefsåklagare Olof Sahlgren.
Utbetalningar till privata konton
Enligt åklagaren förekommer även felaktigheter i årsredovisningen från år 2010.
– Saab hade stora problem under slutet av 2010 med likviditeten och betalningsförmåga. De har svårt att betala ut pengar till GM som tillverkade en ny Saab-modell. GM hotar med att stoppa tillverkningen av den nya bilen. Saab och GM kom överens om att Saab bland annat skulle betala in pengar veckovis till GM för att de skulle fortsätta tillverkningen. Något av detta borde ha framkommit i årsredovisningen, säger åklagaren.
Förutom åtalspunkten grovt svindleri åtalas de tre även för grovt försvårande av skattekontroll.
– Ekobrottsmyndigheten anser att Muller skickat osanna fakturor till Saab automobil och att företaget sedan betalat ut pengar till Mullers privata konto samt till en annan persons privata konto, säger åklagaren.
Advokat: Är oskyldig
Advokat Per E Samuelson, som försvarar Kristina Geers, tror att myndigheten kommer att överbevisas i rätten om att hans klient är oskyldig, precis som i andra liknande fall som Trustor, HQ-bank och Prosolvia.
– Min klient är oskyldig. Hon har kämpat med näbbar och klor för att Saab ska överleva, säger han.
Ekobrottsmyndigheten kritiseras
Han har också kritisk till hur Ekobrottsmyndigheten hanterar händelser som rör större börsnoterade företag.
– De gör misstaget att de inte ser att en chefsjurist i ett stort företag är en ärlig person som går till sitt jobb och gör sitt bästa. De nedvärderar dem och lyssnar inte till de anklagades bild av vad som hänt.
I utredningen kring turerna i Saab Automobile har sammanlagt sju personer åtalats.
Fakta: Turerna kring Saab
Biltillverkaren Saab Automobile i Trollhättan gick i konkurs i december 2011.
Under de två sista åren ägdes Saab Automobile av holländska Spyker, som köpte det svenska bilföretaget från General Motors.
Spykers ledande företrädare var Victor Muller, som från maj 2011 till konkursen var både styrelseordförande och vd i Saab Automobile.
I november 2012 blev det känt att Ekobrottsmyndigheten (EBM) utredde misstänkta skattebrott i Saab före konkursen. Polisanmälan gjordes ett halvår tidigare.
16 maj 2013 gjordes husrannsakan hos Spyker i Nederländerna.
20 maj 2013 anhölls flera personer, bland dem Saabs tidigare vd Jan Åke Jonsson och chefsjuristen Kristina Geers. De släpptes dagen därpå. Jonsson och Geers misstänktes för grovt försvårande av skattekontroll.
I mars 2015 blev det känt att även Victor Muller var misstänkt för skattebrott.
I september 2015 lämnade chefsåklagare Olof Sahlgren vid EBM in det första åtalet i utredningen om Saab Automobile.
I februari 2016 åtalades de tidigare topparna i Saab Automobile – med Victor Muller och vd Jan-Åke Jonsson i spetsen – för grovt ekobrott. Dessutom åtalades även chefsjuristen Kristina Geers samt en tidigare bolagsjurist och en före detta tillfällig finanschef.
I augusti 2016 åtalas Muller, Jonsson samt Geers på nytt.