• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Frankrike vs Tyskland, Österrike vs Tjeckien och Sverige vs Danmark – se mer om konflikterna som kärnkraften skapar i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frankrike vs Tyskland, Österrike vs Tjeckien och Sverige vs Danmark – se mer om konflikterna som kärnkraften skapar i klippet ovan. Foto: TT

Tyskland stänger sina kärnkraftverk – så kan svenska elpriser påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Nu stängs de tre sista kärnreaktorerna som fortfarande är i drift i Tyskland. Det betyder ett rejält bortfall av elproduktion. Får vi en kall vinter och det blir svårt med gasleveranser till Europa finns risk för nya elprischocker även i Sverige, enligt Svenska kraftnät.

Efter härdsmältorna i japanska Fukushima år 2011 beslutade Tyskland att avveckla all sin kärnkraft. På lördagen kopplas de tre sista reaktorerna bort från elnätet.

Innebär då den tyska avvecklingen högre elpriser och större risk för bortkoppling i Sverige? Tre rektorer i Tyskland har i grunden marginell betydelse för Sverige, men att Tyskland stängt totalt 17 reaktorer betyder mycket för hela norra Europas elsystem.

Den kanske viktigaste faktorn nu är dock tillgången på gas. Tyskland har, liksom många andra europeiska länder som varit beroende av gas, försökt köpa på sig stora lager, vilket räddade situationen i vintras.

– Att behålla de här tre kärnkraftblocken var bland annat för att kunna ha en högre försörjningstrygghet ifall gasen till exempel inte skulle räcka till. Och den försvinner ju nu, säger Pontus de Maré, driftschef på Svenska kraftnät.

Fler reaktorer i drift i Finland och Frankrike

Svenska kraftnät har nu tagit bort sin varning för att vi i Sverige har risk för bortkoppling av el, vilket tyder på att situationen ser bättre ut inför den kommande vintern än inför vintern som varit.

I Sverige nådde Ringhals 4 återigen full produktion under påskhelgen, samtidigt som vindkraften byggs ut. I Finland startar nu också kärnkraftverket Oliklouto 3, efter många års förseningar.

Frankrike är Europas största producent av el från kärnkraft men förra året stängdes många reaktorer på grund av skador och underhållsarbeten. Nu ser det dock bättre ut och om den franska kärnkraften fungerar som vanligt nästa vinter kommer det att finnas betydligt mer el i Europa – el som även Tyskland kan köpa.

En annan viktig faktor är tillgången på vatten. Förra året var ett torrt år i Europa vilket betydde mindre el från vattenkraft än vanligt. Något som bland annat märktes i Norge, samtidigt som det varit mer av ett normalår i Sverige.

Och om man tittar på elmarknadens långa kontrakt, som ger en fingervisning om hur höga elpriserna väntas bli framöver, så ser det bättre ut än tidigare. Samtidigt poängterar Ponus de Maré att marknaden har haft fel  i sina elprisprognoser förr.

Elproduktionen i Sverige

Enligt Energimyndigheten prognos väntas den totala elproduktionen i Sverige öka från 168 till 189 terawattimmar (TWh) mellan år 2021 och år 2025.

Detta beror främst på en kraftig utbyggnad av vindkraft de kommande åren, från 27 TWh 2021, till 50 TWh 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.