Den geopolitiska oron är tillbaka på börsen, kommenterar Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank, för TT. Foto: SVT

Ukrainakrisen får börsen att rasa: ”Dålig cocktail”

Publicerad

Stockholmsbörsen inleder veckans handel med kraftiga kursfall. Ukrainakrisen präglar marknaden.

– En dålig cocktail för börsen, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

OMXS-index har efter 30 minuters handel fallit nästan fyra procent. Utvecklingen ligger i linje med ledande Europabörser och följer på breda nedgångar på börserna i Asien under natten.

– Det handlar förstås om en oro för att Ryssland ska invadera Ukraina. Geopolitisk oro är tillbaka på börsen, säger Maria Landeborn.

Ihop med stigande inflation parat med oro för rejält stigande räntor:

– Det är en dålig cocktail för börsen, säger hon.

Storbankerna drabbade

Samtidigt stiger energipriserna. En eskalerande Ukrainakonflikt lär bidra.

– Det ökar risken för att tillväxten tar stryk, då faller börsen, säger Landeborn.

Nedgången på Stockholmsbörsen är bred med samtliga aktier i OMXS30-index på minus. Molntjänstbolaget Sinch och nätkasinoutvecklaren Evolution faller med cirka 5 procent eller mer.

Storbankerna tar också stryk. SEB och Nordeas aktier tappar 3-4 procent.

I verkstadssektorn tynger lastbilstillverkaren AB Volvo och kullagertillverkaren SKF med kursfall på 3,9 respektive 3,5 procent.

Oljepriset stiger

Mot strömmen går oljesektorn. Lundin Energys aktie stiger cirka 1 procent sedan oljepriset under nattens handel snuddat vid 98 dollar per fat – den högsta noteringen sedan 2014.

– Det är väl egentligen bara oljebolagen som gynnas för tillfället, säger Maria Landeborn.

På valutamarknaden är det också tydliga orosrörelser, när investerare söker sig till säkra tillflyktsorter som dollar och schweiziska franc.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.