En kvinna i en beige blus med ett halsband står framför flera skärmar som visar olika programinnehåll. Bakgrunden är mörk och fokuserar på teknologin i sändningsstudion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Kowalczyk ger tips hur du undviker att hamna i skuldfällan. Foto: Per Leandersson

Ungas skulder ökar – så undviker du fällorna

Publicerad

Svenskarnas skulder fortsätter att växa, och de unga är inget undantag från denna trend. Skuldberget hos Kronofogden för personer upp till 25 år är nu uppe i 2 miljarder kronor.

– Unga matas med budskap om hur glad man blir om man köper något, säger civilekonomen och programledaren Magdalena Kowalczyk.

Förra året ökade skulderna hos Kronofogden med 111 miljoner kronor för personer upp till 25 år, vilket innebär att deras totala skuldbelopp nu uppgår till 2 miljarder kronor. Många unga lockas av ”köp nu, betala senare”-erbjudanden och samtidigt är kunskaperna om privatekonomi låga inom gruppen.

– Skolväsendet måste steppa upp rejält vad gäller grundläggande finansiell kunskap. Det är inte alla föräldrar som har möjlighet att ge det till sina barn. När de kommer ut i vuxenlivet är de villebråd för kreditmarknaden, säger Magdalena Kowalczyk som gjort en poddserie om svenskarnas ökade skuldsättning.

Hör hennes tips på hur unga ska tänka för att undvika hamna i skuldfällan.

Svenskarnas skuld hos kronofogden

Svenskarnas totala skuld hos Kronofogden är nu 138 miljarder kronor.

På ett år har skuldberget växt med 16 procent, en ökning med 52 miljoner kronor om dagen.

På tio år har skuldberget nästan fördubblats.

Medianskulden per person låg vid årsskiftet på 85 200 kronor.

De vanligaste skulderna är underhållsstöd, fordonsrelaterade skulder, studiemedel, skatteskulder och skulder relaterade till konsumtion, bland annat lån och krediter.

Även antalet skuldsatta ökar. 436 996 personer var vid årsskiftet registrerade hos Kronofogden, en ökning med 5 procent jämfört med 2023.

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.