Diskussionerna mellan partierna i den så kallade pensionsgruppen har pågått länge. Enligt uppgifter till SVT Nyheter har överenskommelsen varit klar sedan förra veckan, oenigheten har främst handlat om hur den ska presenteras.
På torsdagen presenterades resultatet och det står nu klart att den som i framtiden planerat att gå i pension tidigt kommer att bli missnöjd.
Höjd pensionsålder nödvändig
I dag har man rätt att börja ta ut sin pension när man är 61 år. Gränsen för när man tidigast får ta ut allmän pension ska höjas stegvis. Från dagens 61 år till 62 år 2020, till 63 år 2023 och till 64 år 2026, uppger TT.
Enligt överenskommelsen ska också gränsen för hur länge en anställd har rätt att jobba kvar höjas från 67 till 69 år.
Höjningen anses vara nödvändig för att pensionssystemet inte ska urholkas när vi lever allt längre. I dag är genomsnittsåldern för när svenskar går i pension 64,5 år.
Porta oseriösa fonder
Uppgörelsen innebär också att det hårt kritiserade premiepensionssystemet görs om i grunden. Antalet fonder att välja på ska minskas. Oseriösa aktörer, med det skandaldrabbade Allra som avskräckande exempel, ska bannlysas från det framtida pensionssystemet genom att en ny kontrollmyndighet inrättas.
Dessutom inrättas en delegation för äldre arbetskraft, det ska vidtas åtgärder för jämställda pensioner och reglerna för AP-fonderna ska moderniseras.
Bred majoritet bakom
Sex av riksdagens åtta partier, alla utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, är med i pensionsgruppen som förhandlat fram den nya uppgörelsen. Det innebär att en bred majoritet står bakom. Alla förslag kommer dock att utredas vidare innan de blir ”skarpa”.
Det här är pensionsgruppen
Pensionsgruppen är en blocköverskridande arbetsgrupp som består av företrädare för de partier som står bakom pensionsöverenskommelsen (regeringspartierna och M, L, C och KD), med socialminister Annika Strandhäll (S) som ordförande.
Pensionsöverenskommelsen omfattar hela ålderpensionssystemet (inkomstpension, premiepension och garantipension) och är en helhet där varje parti står bakom helheten. För att kunna ändra något i pensionssystemet utan att bryta överenskommelsen krävs att samtliga sex partier står bakom förändringen.
Källa: Regeringskansliet
Pensionsgruppen har enats om nio punkter
De sex partierna i pensionsgruppen har enats om följande punkter:
1. Grundskyddet (garantipensionen, bostadstillägget och äldreförsörjningsstödet) ska höjas för de ekonomiskt mest utsatta pensionärerna.
2. Ett reformerat premiepensionssystem som ska ge bättre trygghet och högre framtida pensioner. Staten tar ett större ansvar för att det inte ska kunna finnas aktörer på finansmarknaden som lurar till sig våra framtida pensioner.
3. Långsiktigt hållbara pensioner. Arbetslivet behöver förlängas. ”Vi behöver få fler arbetade timmar i svensk ekonomi”, skriver pensionsgruppen.
4. Arbetsmiljö- och utbildningsrelaterade åtgärder för ett hållbart arbetsliv, så att människor inte slits ut på arbetsmarknaden utan orkar hela vägen.
5. Ett råd för arbetsmarknadens parter knyts till pensionsgruppen.
6. En delegation ska arbeta för att motverka åldersdiskriminering och se till att vi bättre tar till vara äldres kompetens på arbetsmarknaden.
7. Översyn av avdragsreglerna för tjänstepension.
8. Åtgärder för mer jämställda pensioner mellan män och kvinnor.
9. Moderniserade placeringsregler för AP-fonderna för att möjliggöra högsta möjliga avkastning och bättre framtida pensioner.
TT