Barclays bank fick betala motsvarande 3,2 miljarder kronor i böter för att ha manipulerat Liborräntan. Foto: AFP/Scanpix.

Pagrotsky: Utred Liborskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Leif Pagrotsky vill att Liborskandalen i London ska utredas för att se hur Sverige har påverkats.

Bankskandalen i Storbritannien, Liborgate, kan ha inneburit förluster också för svenska skattefinansierade verksamheter. Leif Pagrotsky (S) kräver att regeringen utreder frågan.

-Det är inte acceptabelt att bara vänta, säger han till TT.

Liborskandalen

Skandalen i London, då referensräntan Libor manipulerades, har allvarligt skadat förtroendet för bankerna.

-Jag blev otroligt upprörd när jag fick höra talas om skandalen. Det är som om väderstationer skulle bluffa om hur kallt och varmt det är för att locka till sig turister när man rapporterar in vädret. Bankerna har haft ett samhällsansvar som man svikit, säger Pehr Wissén, adjungerad professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

Tiotals miljarder

En bank, Barclays, har redan fått böter på motsvarande drygt tre miljarder kronor. Nu hotas de sexton globala banker som tros vara inblandade i härvan av stämningar på mångmiljardbelopp, från företag, städer och hushåll som anser sig ha blivit lurade, uppger Svenska Dagbladet.

Även Sverige kan ha drabbats tror Socialdemokraternas skatteutredare Leif Pagrotsky.

-Svenska verksamheter använder Libor-räntan i olika sammanhang och det går inte att veta om man har förlorat på det, men det är mycket sannolikt, säger Pagrotsky.

Skadestånd aktuellt

Han menar att det till och med kan bli fråga om skadestånd.

-Det är inte acceptabelt att man bara väntar på vad EU och engelska myndigheter kommer fram till. Om det är så att vi har förlorat pengar ska vi ha pengarna tillbaka och dessutom skadestånd.

Liborskandalen påverkar förtroendet för hela banksystemet, anser SEB:s vd Annika Falkengren.

-Man blir förtvivlad som bankchef, säger hon till Svenska Dagbladet.

Men hon kan inte gå i god för att något liknande inte skett i Sverige, något som Pehr Wissén däremot finner osannolikt.

-Jag skulle bli förvånad om det har skett här, det är så få aktörer och så pass transparent system, säger han.

Fakta

Fakta: Libor

Libor (the London inter-bank lending rate) är en interbankränta och anses vare en de viktigaste räntorna i finansvärlden.

Den bygger på de räntorna som banker använder när de lånar av varandra och påverkar de räntor som företag och privatpersoner får när de lånar pengar från bankerna.

Den svenska motsvarigheten till Libor heter Stibor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Liborskandalen

Mer i ämnet