Varje år undersöker den brittiska hjälporganisationen Oxfam hur människor förmögenhet fördelas i världen.
I rapporten för 2019 skriver Oxfam att den gobala ojämlikheten är ”chockerande befäst” och att antalet dollarmiljardärer har fördubblats det senaste decenniet.
”Klyftan mellan rika och fattiga kan inte minskas utan genomtänkta jämlikhetsfrämjande politiska beslut, vilket alltför få regeringar strävar efter” säger Oxfams vd i Indien, Amitabh Behar, i ett skriftligt uttalande. Han representerar den brittiska hjälporganisationen på årets världsekonomiska forum i Davos i Schweiz som inleds på tisdag.
22 män rikare än alla kvinnor i Afrika
Rapporten på 63 sidor argumenterar för att världens ledare inte gör tillräckligt för att tydliggöra ökade klyftor mellan fattiga och rika. Årets rapport fokuserar på att män tillåts dominera topp-positioner i affärsvärlden och i regeringar.
Oxfam lyfter fram de 22 rikaste männen i världen och jämför med Afrikas kvinnor.
Enligt Oxfam samlar en rik elit stora förmögenheter på bekostnad av vanliga människor och särskilt fattiga kvinnor och flickor. Den ekonomiska ojämlikheten beror på ojämlikhet mellan könen, anser Oxfam.
”Kvinnor och flickor hör till dem som gynnas minst av dagens ekonomiska system. De lägger miljardtals timmar på matlagning, städning och barn- och äldreomsorg. Obetalt arbete är den ’dolda motor’ som håller ekonomier, affärsverksamheter och samhällen i rörelse”, säger Amitabh Behar i Oxfams i ett pressmeddelande.
Det fanns sammanlagt 2 153 dollarmiljardärer i världen år 2019. Dessa har tillsammans en större förmögenhet än 60 procent av världens befolkning, uppger Oxfam.
I mars 2019 listade tidskriften Forbes världens dollarmiljardärer.