Experter varnar för det kontantlösa samhället

Uppdaterad
Publicerad

Klassiska sedlar och mynt blir allt ovanligare och det är inte överallt det går att betala med kontanter längre. Men nu varnar flera experter för riskerna med det alltför kontantlösa samhället.

– Om datakommunikationen slutar fungera eller elen försvinner, så kan vi inte betala för mat, drivmedel och medicin. Det blir utmanande, säger Joeri van Laere, lektor vid Högskolan i Skövde, som forskat på kontanternas roll i samhället.

Sedlar och mynt har länge fungerat som ett reservsystem som vi kan gå tillbaka till om elektroniska betalmedel slutar fungera. Men eftersom allt färre svenskar använder kontanter och inte alla affärer och caféer längre tar emot sedlar och mynt, så är denna ”reserv-infrastruktur” hotad.

Det kontantlösa samhället

– Kontanter fungerar inte som reservsystem om alla skulle börja använda dem i hela Sverige. För då räcker inte värdetransportbilar för att fylla bankomater och för att hämta kontanter i butikerna, säger Joeri van Laere.

MSB: Ha sedlar hemma

För tio år sedan använde fortfarande omkring 40 procent av svenskarna kontanter, men nu går vi snabbt mot ett allt mer kontantfritt samhälle och utvecklingen har påskyndats under pandemin, när allt mer handlas på nätet.

Samtidigt behövs alltså sedlar och mynt som ett reservsystem om andra betalningssystem slås ut. MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) rekommenderar till exempel alla privatpersoner att ha kontanter hemma för att kunna handla om strömavbrott slagit ut kortbetalningar.

Riksbanken varnar

Och även den svenska riksbanken varnar nu för riskerna med att gå mot ett helt kontantlöst samhälle.

– Om vi kommer i ett krisläge och människor återigen vill använda sig av kontanter så är det väldigt viktigt att vi har kontantsystemet kvar, som en reservlösning under kristider, säger vice riksbankschef Henry Ohlsson till SVT.

Vad skulle hända om de moderna betalsystemen går sönder?

– Då skulle vi få ett samhälle som inte fungerar.

Många svenskar är oroade över att samhället blivit alltför kontantlöst och är bekymrade över att butiker inte alltid tar emot deras sedlar och mynt, men handeln tror inte på ett ”kontanttvång” för affärsinnehavare.

– Konsumenterna väljer själv hur de ska betala. Att tvinga någon som aldrig haft kontantbetalning i sin butik att ha kontanter, det är jag väldigt tveksam till, säger Bengt Nilervall, betalningsexpert på Svensk Handel.

Hör demonstranternas kritik mot det kontantlösa samhället i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det kontantlösa samhället

Mer i ämnet