• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Storföretagen har gått i vinst under det första kvartalet men samtidigt går lönetagarna i back. ”Besparingarna äts upp”, säger Susanna Gideonsson, ordförande i LO. Foto: David Westling, SVT

Vinstfest bland storbolagen – samtidigt som löner krymper

Uppdaterad
Publicerad

Vinsterna har formligen exploderat för storföretagen under det första kvartalet. De är upp med 32 procent jämfört förra året, enligt den oberoende finansanalytikern Peter Malmqvist.

– Det är ett kanonkvartal. Det är en fantastisk vinstutveckling och klart bättre än vad analytikerna förväntat sig, säger Peter Malmqvist till SVT.

Peter Malmqvist har analyserat 34 bolag (per den 27 april) som hade släppt sina siffror för första kvartalet var vinsterna betydligt högre än vad experterna hade förutspått. Bakom vinstutvecklingen ligger bland annat en valutaeffekt från den svaga svenska kronan och ett Kina som vaknat till liv ekonomiskt, menar Peter Malmqvist.

Men att exportjättarnas vinster skjuter i höjden samtidigt som löntagarna accepterar krympande reallöner är något man får leva med, menar Susanna Gideonsson, ordförande för fackliga LO.

– Vi har varit med förr och vi har jagat inflationen. Det har slutat i en katastrof. Då har reallönerna verkligen sjunkit.

Backar i lön

Avtalet landade i år på en löneökning på 7,4 procent fördelat över två år. Det innebär i praktiken att löntagarna tappar i realinkomst, alltså går back när hänsyn tas till prisökningarna, inflationen.

Det är lönerna i exportindustrin som sätter nivån för hela arbetsmarknaden, det så kallade märket. Samtidigt har vinsterna i samma industri skjutit i höjden utan att lönerna har hängt med.

Arbetsgivarna å sin sida menar att hela ekonomin är på väg ner.

– Prognoserna pekar neråt och vi befinner oss i en lågkonjunktur. Pressade företag och deras medarbetare går tuffa tider till mötes, skriver Svenskt Näringslivs chefsekonom, Sven-Olov Daunfeldt, till SVT.

”Ser bra ut”

Men storföretagens egna siffror talar ett annat språk om framtiden, åtminstone för den delen av näringslivet som inte är beroende av vanligt folks köpkraft.

– Om man tittar i verkstadsföretagens orderböcker så ser det bra ut. Där kan jag inte se en nedgång det här året, hävdar Peter Malmqvist.

Fakta: Storbolagens rapporter

Sammanfattning av 34 storbolagsrapporter per den 27 april:

  • Vinstökning samtliga +32%
  • Vinstökning exklusive extremer +28%
  • Vinstökning median +14%  
  • Prognosutfall samtliga +22%
  • Prognosutfall exkl extremer +15%
  • Prognosutfall median +12%  
  • Försäljning samtliga +21%
  • Försäljning median +15%  
  • Försäljningsprognos samtliga +5%
  • Försäljningsprognos median +4%

Källa: Peter Malmqvist/Infront

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.