I början av året dök det upp larmrapporter om att Sverige hotades av elbrist. Så var det till exempel i Västerås där kommunens representanter varnade för att man inte kunde ta emot nya stora företagsetableringar längre. Och så lär det bli på flera andra håll i Sverige. Anledningen är att flera av de stora amerikanska IT-jättarna etablera sina datahallar i Sverige och de drar mycket energi. Det gör att kapaciteten i elnäten börjar fyllas upp vilket gör att det inte finns utrymme för några andra företag att etablera sig i regionen. Och det fick genomslag i media.
Lockande elpriser
Vad som lockat lockat de stora IT-jättarna till Sverige är de låga elpriserna som tillhör de lägsta i Europa. Det beror på att Sverige under många år har haft stora överskott av el som pressar priserna. Så larmrapporterna handlade egentligen inte om att det saknas el i Sverige utan om kapacitetsbrist: att elnätet inte är tillräckligt utbyggt. Elledningarna är inte dimensionerade för att klara av den ökade användningen. Det börjar också märkas av i storstäderna som växer kraftigt. Det gör att elnätet måste byggas ut vilket är en process som tar många år.
Brist kan uppstå
Det finns också ett annat problem. Det är vad som händer när det är som kallast och en del av elproduktionen ligger nere. Det kan bero på att det blåser lite vilket gör att vindkraftverken levererar lite energi eller att något kärnkraftverk tvingats stoppa sin produktion. Då kan det uppstå brist på el under några timmar eller några dagar.
Den risken kommer att öka i takt med att vindkraften byggs ut och Svensk Kraftnät som är ansvarig för elnätet i Sverige hoppas lösa det genom en ökad import.