Att attackera civil infrastruktur, till exempel skolor, är förbjudet enligt internationell krigsrätt säger Rädda barnens internationella chef Cecilia Chatterjee-Martinsen.
– Vi hör ju från barn, inte endast i Ukraina utan från andra håll i världen där det pågår konflikter, att känslan av att ha en normal vardag, och att ha den trygghet som skolan och utbildning faktiskt ger, är en jätteviktigt aspekt för barn som befinner sig i den här fruktansvarda situationen, säger hon.
Barn på flykt
Sedan Rysslands invasion av Ukraina inleddes den 24 februari har minst 6,7 miljoner människor flytt landet och ungefär hälften av dessa är barn, enligt Rädda barnen. Dessutom har drygt 7 miljoner ukrainare flytt till andra orter inom landet, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR som skriver att ”antalet barn på ensam fot ökar”.
Skolorna i Ukraina har hållit stängt sedan krigsutbrottet, samtidigt som eleverna inte har garanterad tillgång till distansundervisning. Ett hårt slag mot barnen, menar Chatterjee-Martinsen på Rädda barnen.
– Det här kommer att ha en katastrofal långsiktig effekt för barnens utbildning och trygghet i Ukraina, säger hon.
”Vedervärdigt”
Mer än hälften av de berörda skolorna ligger i de östra delarna av landet där konflikter pågått sedan 2014, enligt rapporten. Fram till den ryska invasionen i februari hade 750 skolor totalförstörts, skadats eller av andra skäl tvingats stänga. Och efter krigsutbrottet har antalet attackerade skolor ökat drastiskt.
– Det faktum att skolorna i Ukraina har utsatts för bombardemang dubbelt så ofta de senaste 100 dagarna som under den sju år-långa konflikten som pågick innan [den militära] eskaleringen är fullständigt vedervärdigt, skriver Onno van Manen, organisationens landsdirektör i Ukraina, i ett pressmeddelande.