Därför beskjuter Ryssland civila mål: ”En medveten strategi”

Uppdaterad
Publicerad

Utgången av kriget avgör ödet för både Ukraina som stat och den ryska ledningen. För Kreml är det avgörande att kunna presentera någon form av seger, menar krigsvetaren Niklas Nilsson.

– Man är beredd att gå väldigt långt för att nå fram dit, säger han.

Söndagen inleddes med flyganfall i västra Ukraina. En signal till Nato och grannländerna om att man inte ska blanda sig i kriget – och ett försök att slå mot leveranserna av vapen till Ukraina från utlandet, menar Niklas Nilsson, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Samtidigt försöker Ryssland stöta fram söderifrån för att skära av de ukrainska förbanden i landets östra delar.

Kriget i Ukraina

Flera ukrainska motangrepp

De hårda striderna kring huvudstaden Kiev fortsätter också – och huvudstaden förblir Rysslands viktigaste anfallsmål, enligt Nilsson. Just nu pågår en rysk styrkeuppbyggnad kring staden.

– Man har haft begränsade framgångar i det här så här långt. Ukraina har genomfört flera motanfall och man har fortfarande kapacitet att störa rysk logistik och tillförsel av trupper.

Det är också svårt att helt omringa staden, framhåller Nilsson.

– Däremot vill man stänga av de viktigaste införslederna och i så hög utsträckning som möjligt kontrollera vad som kommer in och ut ur staden.

Brutalare taktik

Bilder som sprids från städer som Charkiv och Mariupol visar en enorm förödelse, med hela kvarter som förstörts av rysk beskjutning. Bakom den massiva artilleribeskjutningen finns en medveten strategi. Det handlar dels om rent militära mål, menar Niklas Nilsson: Ryssland vill förbereda för framryckningar med manöverförband.

– Det får katastrofala konsekvenser när det genomförs i städer, säger han.

Samtidigt är det också en form av psykologisk krigsföring.

– Det är en medveten strategi att attack civila mål, för att öka trycket på det ukrainska ledarskapet.

”Existentiellt krig för båda sidor”

Han beskriver ett krig där insatserna för Rysslands del höjts med tiden.

– Om det från början fanns en rysk ambition om att kriget skulle förbättra landets strategiska läge så stängdes det fönstret redan under de inledande dagarna. För den ukrainska staten har det här redan från början varit ett existentiellt krig, men det har också i allt större omfattning blivit ett existentiellt krig för den ryska regimen.

Kreml måste kunna uppvisa någon form av seger för det ryska folket, menar Nilsson.

– Man är beredd att gå väldigt långt för att nå fram dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet