Experten: Läget är svårbedömt just nu

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands invasion av Ukraina tycks ha tappat fart, samtidigt som civilbefolkningen i flera belägrade städer lever under allt svårare humanitära förhållanden. Kriget har brutaliserats och ryska kryssningsrobotar riktas nu mot mål närmare gränsen mot Nato.

Den närmaste utvecklingen är svårbedömd, men det mesta pekar på en upptrappning:

– Vi ser hur Putin desperat försökt få med Belarus och allierade från Mellanöstern för att få truppförstärkningar, säger krigsvetaren Magnus Christiansson.

En viktig orsak till att den ryska offensiven går trögt, främst runt Kiev, är att förbandens hjulfordon är hänvisade till att köra på vägar, något som de ukrainska försvarsstyrkorna kunnat utnyttja genom att angripa fordonskonvojerna och störa truppernas tillgång till bränsle, ammunition och mat.

Den analysen gör Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan. Han menar att det just nu är svårt att bedöma den närmaste utvecklingen.

– Det finns mycket som talar för att de ryska bataljonerna är ganska söndertrasade och behöver tid att återhämta sig. Men samtidigt vet vi inte hur pass försvagad den ukrainska sidan är.

Offensiv mot Kiev väntas

Den omtalade ryska fordonskolonnen nordväst om Kiev, flera mil lång, har nu tillgång till vägnätet österut och har därmed kunnat dela upp sig och inta strategiska positioner inför en trolig offensiv mot huvudstaden, där president Zelenskyj fortfarande utgör en viktig symbolfaktor.

– Att innesluta Kiev från öster och väster har tagit mycket längre tid än vad både västliga bedömare och ryssarna själva trodde. Nu är man så fast i det här kriget att det ukrainska motståndet knappast upphör även om regeringen i Kiev skulle falla.

Enligt en underrättelserapport från det brittiska försvarsministeriet håller de ryska förbanden i söder just nu på att omringa staden Mykolajiv, rapporterar Reuters. På så sätt hoppas Ryssland kunna innesluta de ukrainska försvararna och sedan fortsätta mot miljonstaden Odessa längst i sydväst.

”Känner sig trängda”

Men enligt den brittiska rapporten bjuder de ukrainska förbanden mycket hårt motstånd på flera platser i landet.

Kan Ukraina vinna kriget?

– Så länge det finns kvar ett motstånd och man fortsätter få vapen från Väst har Goliat inte vunnit mot David. Men situationen är samtidigt mycket farlig eftersom Ryssland numera säger att de västliga vapentransporterna utgör legitima mål. De känner sig allt mer trängda och det hotar hela den europeiska säkerheten, säger Magnus Christiansson.

Under söndagen utförde Ryssland luftangrepp mot ett antal mål i västra Ukraina, som hittills varit relativt förskonat från kriget och dit många internflyktingar därför begett sig. Flera kryssningsrobotar slog ned på flygplatsen utanför Ivano-Frankivsk och åtta robotar förstörde en militär träningsanläggning i Javoriv nordväst om Lviv. Minst 35 människor dödades och 134 skadades i attacken.

Basen i Javoriv ligger bara drygt en mil från gränsen till Nato-medlemmen Polen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.