Ukrainas president Petro Porosjenko, filmstjärnan Jackie Chan och fotbollsspelaren Lionel Messi nämns i de läckta dokumenten. Även Anders Wall och Islands premiärminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kan kopplas till dokumenten. Foto: TT. Grafik: SVT.

Enorm läcka avslöjar de rika och mäktigas dolda skatteplanering

Uppdaterad
Publicerad

Skattefusk, pengatvätt och korruption. Det är bara några av de brottsliga verksamheter som kan kopplas till den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca. SVT har tagit del av en läcka på 11,5 miljoner dokument från advokatbyrån som avslöjar hur världsledare, sportprofiler, filmstjärnor och även ökända brottslingar alla har anlitat byrån för att skapa brevlådeföretag i skatteparadis. Det här är berättelsen om några av dem.

När Nick Kgopa var 14 år gick hans pappa bort. Pappan jobbade i en guldgruva i Sydafrika, där han sakta hade förgiftats genom hantering av giftiga kemikalier.

Trots sorgen fanns ändå hopp om fortsatt försörjning för Nick, hans mamma och hans lillebror. En fond fanns instiftad för att betala ut underhållsstöd till änkor och barn till gruvarbetarna.

Panama-dokumenten

Det var i alla fall tanken, tills den dag då pengarna slutade betalas ut.

Svindlades bort

En grupp sydafrikanska affärsmän hade genom ett misstänkt investeringsbedrägeri arbetat för att komma över 60 miljoner amerikanska dollar från olika fonder – bland dem den som stod för försörjningsstöd till Nick Kgopa och hans familj, samt nära 46.000 andra efterlevande till bortgångna gruvarbetare.

Flera av affärsmännen använde sig av så kallade brevlådeföretag baserade i skatteparadis för att förflytta och dölja pengarna de kom över. Advokatbyrån som stod för att skapa dessa bolag heter Mossack Fonseca – som också under pågående utredning svor att hjälpa misstänkta bedragare skydda sina pengar.

En av historiens största läckor

Detta är bara ett ur en lång lista misstänkta bedrägerier och skandaler som förekommer i en samling på omkring 11,5 miljoner läckta dokument från den för allmänheten relativt okända, Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca. Dokumenten sträcker sig över en tidsperiod på nära 40 år, från 1977 fram till slutet av 2015.

Den historiska läckan, som tyska Süddeutsche Zeitung först tog del av, har genom den internationella organisationen för grävande journalister, ICIJ, delats med fler än 100 mediaorganisationer världen över och granskats av nära 400 journalister från 76 olika länder – bland dem medarbetare på SVT:s Uppdrag granskning.

Döljer pengar åt världseliten

Dokumenten avslöjar Mossack Fonseca som en nyckelspelare på världsmarknaden för skatteplanering bland världens allra rikaste och mäktigaste. Byråns de facto affärsplan är att skapa brevlådeföretag i länder och territorium med för investerare gynnsam skattepolitik – företag som kan användas för att dölja ägarförhållandet kring stora summor pengar.

Genom några av världens största och mest etablerade banker som förmedlar kontakten kopplas politiker, världskändisar, affärsmän och även ökända kriminella till den panamanska advokatbyrån.

Hundratusentals brevlådeföretag

Komplicerade ägarstrukturer, tvivelaktig manipulering av officiella handlingar och en nitisk besatthet vid att garantera sina kunders anonymitet är bara några av Mossack Fonsecas metoder för att skydda sina kunders tillgångar.

De läckta dokumenten visar hur Mossack Fonseca på så sätt kan kopplas till korruptionshärvor, skatteflykt, pengatvätt och även hantering av stulna tillgångar.

Sammanlagt visar dokumenten på 214.488 företag och fonder skapade i 21 olika skatteparadis, kopplade till medborgare i fler än 200 länder.

Visar världsledarnas dolda tillgångar

På listan över personer kopplade till Mossack Fonseca finns tolv aktuella eller före detta stats- och regeringschefer, liksom anhöriga till ännu fler.

Flera av världsledarna har dessutom byggt sin politiska framgång på starka ställningstaganden mot just skatteflykt och korruption.

Bubblande skandal på Island

Bland dem finns Islands nuvarande premiärminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, som kom till makten genom sitt förhandlande med de fordringsstater som förlorade enorma stora summor pengar när det isländska bankväsendet kollapsade efter finanskrisen 2008.

Gunnlaugsson berättade dock aldrig offentligt om att han samtidigt, tillsammans med sin hustru, ägde ett företag baserat i det ökända skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. Företaget höll obligationer värda miljontals dollar i Islands tre största banker. Enligt Gunnlaugssons talesperson har premiärministern och hans hustru deklarerat alla sina tillgångar för den isländska skattemyndigheten sedan 2008.

Kopplingar till Putin

I läckan avslöjas även stora summor, överförda mellan banker och bolag, som kan spåras till Rysslands president Vladimir Putins närmaste entourage.

Företag i skatteparadis kopplade till Putins nätverk ska ha genomfört transaktioner på uppemot 200 miljoner dollar åt gången. Putins talesperson Dmitry Peskov har avböjt att lämna närmare kommentarer.

Åtal i Brasiliens korruptionshärva

Mossack Fonseca förekommer även i utredningen som utlöst den pågående korruptionsskandal som skakar Brasiliens regering i grunden.

Den panamanska advokatbyrån pekas ut för pengatvätt i utredningen om mutor, en utredning som även involverar den tidigare presidenten ”Lula” da Silva. Korruptionsskandalen skakar Brasilien i grunden, och kan få till följd att nuvarande president Dilma Rousseff och hennes regering tvingas avgå.

Åklagare har väckt åtal mot flera ledande politiker i landet, liksom fem anställda vid Mossack Fonsecas brasilianska filial.

Kinas ledare bland kunderna

Utöver dessa förekommer även Ukrainas president Petro Porosjenko, liksom nära anhöriga till Pakistans och Azerbajdzjans ledare.

Även Kinas styrande skikt pekas ut. Självaste president Xi Jinpings svåger ska enligt läckan ha gömt under stora summor i brevlådeföretag i Brittiska Jungfruöarna – tillhandahållna av Mossack Fonseca.

Fotbollspampar, filmstjärnor och knarkkungar

Till dessa namn tillkommer ökända kriminella, såsom ledare för Mexikos drogkarteller och personer kopplade till spektakulära rån.

Även högt uppsatta tjänstemän inom den internationella fotbollsorganisationen Fifa finns med på kundlistan, liksom några av sportens storstjärnor, bland annat Lionel Messi, argentinaren som flera gånger utsetts till världens bästa spelare. Också filmstjärnor såsom Jackie Chan dyker upp bland dokumenten.

Mossack Fonseca har även arbetat med ett trettiotal företag och personer som har svartlistats av amerikanska myndigheter för sina kopplingar till terrorism, narkotikasmuggling och länder utsatta för ekonomiska sanktioner såsom Nordkorea och Iran.

Gör allt för att dölja spåren

Utöver detta visar de läckta dokumenten även på Mossack Fonsecas juridiskt tveksamma tillvägagångssätt för att skydda sina kunder. Många dokument ska medvetet ha daterats längre bak i tiden än de skrevs.

Vid flera tillfällen har byråns anställda också ansträngt sig för att radera både fysiska och digitala dokument som skulle kunna röja identiteten på byråns egentliga kunder. Många gånger har Mossak Fonseca tillhandahållit mellanhänder som stod som brevlådeföretagens officiella ägare, för att dölja pengarnas egentliga ursprung.

”Fabriken kan inte klandras för att bilen används i ett rån”

Mossack Fonseca själva hävdar att all deras verksamhet utförs inom lagens ramar. De gånger en filial utanför Panama ska ha undersökts för brott har man kategoriskt täckt spåren som skulle kunna koppla firmorna till moderföretaget.

Ett återkommande försvar är också att byrån endast tillhandahåller brevlådeföretagen i skatteparadisen. Vad kunderna sedan gör med dem tar man inget ansvar för.

Om en bil används för att genomföra ett rån, kan inte fabriken som byggde bilen ställas till svars, är en jämförelse man gärna återkommer till.

Mossack Fonseca skriver i ett uttalande att man är stolt över sina tjänster, och att de är viktiga för att den globala ekonomin ska fungera effektivt.

FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.

Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan över än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.

Sveriges Television, och ett team från Uppdrag granskning, har som enda svenska medieföretag deltagit i den internationella granskningen.

De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas de facto affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet