EU-sanktioner mot rysk olja – men med vissa undantag

Uppdaterad
Publicerad

EU-länderna är överens om att införa sanktioner mot rysk olja, uppger EU:s rådsordförande Charles Michel efter en lång toppmöteskväll i Bryssel.

 – Det här är väldigt viktigt för att minska Putins möjligheter att föra sitt brutala och olagliga krig i Ukraina, säger statsminister Magdalena Andersson.

”Det här täcker omedelbart mer än två tredjedelar av oljeimporterna från Ryssland och tar bort en stor del av finansieringen av deras krigsmaskin”, skriver Michel från torsdagskvällens EU-toppmöte i Bryssel.

”Det här sätter maximalt tryck på Ryssland att stoppa kriget”, anser Michel och konstaterar att EU:s sjätte sanktionspaket kring Rysslands krig i Ukraina också omfattar nya inreseförbud, åtgärder mot ryska tv-kanaler och ett bortkopplande av storbanken Sberbank från transaktionssystemet Swift.

Uppgörelsen kommer sedan EU-ländernas stats- och regeringschefer suttit samlade i Bryssel under en stor del av måndagen för att hitta en lösning.

– Man gör ett undantag för olja som transporteras via oljeledningar, men all olja som kommer via båt, som utgör den stora merparten, stoppar man. Sedan kriget startade har EU köpt in olja för 30 miljarder euro. Otroliga summor som pumpas in i Ryssland och ut i krigsmaskineriet, som man nu slutar med, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati, på plats i Bryssel.

”Stora diskussioner”

Sanktionspaketet svider för många länder, med Ungern i spetsen, men även andra länder som Tjeckien, Slovakien, Bulgarien och Kroatien har haft invändningar på grund av att de är beroende av rysk olja.

– Det har varit stora diskussioner om EU ska vara med och finansiera en omställning för de här länderna. Nu har man hittat den här lösningen att de länder som får olja direkt via pipeline från Ryssland får ett tillfälligt undantag, med en tidsfrist för att ställa om, säger David Boati.

Trots måndagens kompromiss finns fortfarande många lösa trådar där detaljerna ännu inte är kända. Till exempel frågan om hur länge undantaget ska gälla.

Välkomnas av Andersson

Statsminister Magdalena Andersson (S) sade efter mötet att man kommit till ett viktigt beslut.

– Det här är väldigt viktigt för att minska Putins möjligheter att föra sitt brutala och olagliga krig i Ukraina. Alla ser behovet av att vidta ytterligare åtgärder för att få honom att inse att han ska sluta., sade hon under en pressträff.

Det beslutades även om att stötta Ukraina ytterligare, med totalt nio miljarder euro.

– Det här är ett stöd som Ukraina behöver för att kunna klara sin ekonomi och fortsätta det motstånd de bedriver, sade hon.

Magdalena Andersson fick under presskonferensen en fråga om det undantag som görs för vissa länder.

– Olika länder är i olika position och för en del länder som har pipelines med olja från Ryssland så går det inte att över en natt ställa om till annan olja, särskilt inte om man inte har möjlighet till sjötransporter. Så det är viktigt att ta hänsyn till att olika länder är i olika positioner.

Se hela SVT:s direktsändning om det sjätte sanktionspaketet mot Ryssland här.

Fakta: EU:s sjätte paket

Här är grunderna i EU-kommissionens förslag till ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina.

• Fler personer läggs till på listan över personer som stoppas från inresa till EU och får sina eventuella tillgångar frysta. Exempelvis berörs militärer som anses delaktiga i krigsbrott i Butja och andra ukrainska städer.

• Storbanken Sberbank kopplas bort från det internationella transaktionssystemet Swift. Även ytterligare två banker berörs: MKB (Credit Bank of Moscow i internationell form) och Rosselchoz Bank (Russian Agricultural Bank).

• Tre ryska statliga tv-bolag förbjuds att sända i EU, även via kabel eller internet.

• Konsultbolag och ”spin-doktorer” i EU stoppas från att erbjuda sina tjänster till ryska företag.

• Importstopp införs för rysk olja – i första hand råolja, men i ett senare läge även bensin och raffinerade produkter. Under förhandlingarnas gång har det talats om att tills vidare undanta import via oljeledningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.