• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ryska vapenförsäljare vid en försvarskonferens i Abu Dhabi i februari. Ryssland sålde allt från AK47:or till robotsystem under mässan, trots sanktionerna från väst. Foto: JON GAMBRELL/AP/TT

Forskning: Europa köper fler vapen – Ryssland säljer färre

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler större vapen strömmar till Europa. På grund av kriget i Ukraina har vapenimporten ökat kraftigt de senaste åren.

– Det är ett nytt tecken på att världen rustar upp, säger fredsforskaren Pieter D Wezeman.

De europeiska Natoländerna har de senaste åren ökat sin vapenimport med 65 procent, enligt en rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri. 

– Det visar helt enkelt att det i stora delar av världen finns en tro på att just vapen spelar en viktig roll i att försvara länder och förebygga konflikter, säger fredsforskaren Pieter D Wezeman, senior forskare om vapenöverföringar vid Sipri.

Ryska stridsplan till Iran

I och med Rysslands anfallskrig blev Ukraina under fjolåret världens tredje största vapenimportör. 

Indien är fortsatt världens största importör, men även Saudiarabien och Qatar sticker ut. Iran, som mellan 2018 och 2022 praktiskt taget inte köpte några större vapen alls, har nu beställt 24 stridsflygplan från Ryssland.

Kinas vapenindustri

Medan USA:s export har ökat har Rysslands minskat med 31 procent. Rysslands export till Indien, som länge varit den största mottagaren av ryska vapen, minskade med 37 procent. De enda länderna dit Ryssland på sistone exporterat fler vapen än tidigare är Kina och Egypten.

– Allt tyder på att Kina nu byggt upp en egen vapenindustri, delvis baserad på det som importerats från Ryssland tidigare, säger Pieter D Wezeman.

Svenska vapen heta

Totalt sett minskade dock vapenöverföringarna i världen under 2018–2022, jämfört med 2013–2017.

Importen till enskilda länder med stora geopolitiska spänningar ökar dock kraftigt, konstaterar Sipri. Bland annat ökade Japans vapenimport med 171 procent, Sydkoreas med 61 procent och Australiens med 23 procent. 

Även svenska vapen är eftertraktade. På Sipris lista över världens största vapenexportörer 2018–2022 placerar sig Sverige på 13:e plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.