Kliniken vill ge sin bild av en verksamhet som under lång tid fått hård kritik.
Ledningen för sjukhuset är i dag inte densamma som när Sture Bergwall fick sin ifrågasatta behandling.
Grundat 1912
Säters sjukhus fyller 100 år i år. Det grundades 1912 och heter i dag alltså Säters rättspsykiatriska klinik.
Här vårdas de allra farligaste, de sjukaste brottslingarna som inte bedöms kunna avtjäna sina straff i fängelse.
På kliniken finns ett sextiotal män med varierande diagnoser. I genomsnitt vistas de här fem år men Sture Bergwall har varit på Säter i 21 år.
Vid Agendas besök är man noga med att påpeka att det finns datorer överallt. Internet är tillåtet, mobiltelefoner likaså.
Sture Bergwall själv är en flitig bloggare som gärna ville träffa Agenda. Det berättade han på mobiltelefon före besöket.
Men han fick inte träffa reportageteamet.
–Vi har gjort vårt yttersta för att ordna ett sådant besök men i dag var det inte möjligt, säger verksamhetschefen Ulf Christoffersson.
Men på mobiltelefon gick det bra att prata med Sture Bergwall.
–Det är fruktansvärt upprörande. Man förvägrar ett stort samhällsprogram på SVT att träffa mig med två vakter närvarande vid intervjun, säger han.
Narkotikaladdade mardrömmar
Sture Bergwall bröt sju års tystnad år 2008 och berättade för journalisten Hannes Råstam att han inte hade utfört något enda av de över 30 mord som han erkänt. Han hade dömts för åtta av dem.
Men allt var bara fria fantasier, narkotikaladdade mardrömmar som han säger att han fantiserade ihop, bland annat för uppfylla personalens förväntningar.
Ju värre saker han erkände, desto högre status fick han. Han matades med bensodiazepiner – starkt beroendeframkallande och lugnande mediciner. Doserna blev högre och högre.
–Det var vanligt då, det är många år sedan. Nu har vi en väldigt restriktiv hållning till de här läkemedlen, både i rättspsykiatrin och allmänpsykiatrin, säger chefsöverläkare Susanne Nyberg.
Återskapade minnen
Den tidens medicinering och terapier är borta. Den terapiform som Sture Bergwall och andra utsattes för i flera år – den så kallade återgestaltningsterapin eller objektrelationsterapin som skulle återskapa bortträngda minnen från barndomen – den vill inte chefsöverläkaren kännas vid idag.
–Jag känner inte till den. Jag vet inte ens om den har varit så att säga, säger hon.
–Det är bara den psykolog som bedrev terapin som kan beskriva den men jag har aldrig hört talas om den, säger Susanne Nyberg.
Vill byta klinik
Sture Bergwall är numera friad i tre fall och har förhoppningar om att förklaras oskyldig när det gäller alla åtta morden.
Just nu vill han inget hellre än att byta klinik, till en plats som inte är så förknippad med hans mörka förflutna. Men det får han inte. Chefsöverläkaren har sista ordet.
–Det är inte överklagansbart, säger hon men vill inte medge att hon har stor makt över Sture Bergwalls liv.
”Vårdkulturen ändras”
Socialstyrelsen har också sagt nej till att granska Säters rättpsykitatriska klinik.
Socialstyrelsen motiverar sitt nej med att ärendet är för gammalt. Det svaret fick Thomas Quicks advokat Thomas Olsson i maj i år sedan han anmält vården av sin klient.
–Det får stå för dem. Jag kan tänka mig att man sätter en tidsgräns eftersom vårdkulturen ändras över tid, säger Susanne Nyberg.
–Det är helt klart att vården ser mycket annorlunda ut jämfört med för 10-15 år sedan, säger hon.
Agenda kan ses här i efterhand.